Helle Stangerup
Forfatteren
Helle Stangerup er født i 1939 i en finkulturel familie. Faderen, Hakon Stangerup, var professor og dr. phil. i litteraturhistorie. Moderen, Betty Söderberg, var skuespiller og datter af en af Sveriges store forfattere. Hendes bror var forfatteren og journalisten Henrik Stangerup.
Helle Stangerup voksede op på Østerbro i København og senere i en stor villa ved Lyngby Sø. Hun har gået på Zahles Skole, hvor hun blev klassekammerat og veninde med Dronning Margrethe. De har også gået på universitet sammen og var veninder gennem livet, indtil Helle Stangerups død.
Helle Stangerup er uddannet jurist, men arbejdede kun kort inden for faget, inden hun i 1967 debuterede som kriminalforfatter med romanen Gravskrift for Rødhætte. Hendes egentlige gennembrud kom med krimien Gule handsker.
Slotsfrue på Knuthenborg
Da Helle Stangerup skrev en artikelserie om danske slotte mødte hun Adam Knuth, lensgreve til Knuthenborg. Han blev hendes ægtemand gennem ti år. Sammen opbyggede de Knuthenborg Safaripark, hvor de første rovdyr kom til i 1969. Samme år, som Helle Stangerup blev slotsfrue.
Adam Knuth stod for driften af Safariparken og godsets øvrige jorde. Helle tog sig af blandt andet af markedsføringen. Safariparken er i dag en af Danmarks største turistattraktioner.
Livet bag skodderne
Helle Stangerup blev født med dobbeltsidig hofteskred. Det blev delvist afhjulpet, da hun som ganske lille blev lagt i gips fra talje til ankler. Hun havde dog gennem hele livet hofteproblemer.
Hun fortæller i erindringsbogen, Bag skodderne, hvordan hendes ægteskab ophørte: Efter en større operation kom hun hjem fra Rigshospitalet, liggende på en båre, men blev nægtet adgang til slottet. Ambulancen måtte tage hende med igen.
Forfatter på fuld tid
Ved skilsmissen fik Helle Stangerup forældreretten over de to sønner og skulle nu finde noget at leve af. Det var ikke juraen, der trak, men skrivningen. I 1980 fik hun udgivet endnu en spændingsroman, Den tibetanske maske, og hun skrev rejseskildringer fra Sibirien og Antarktis.
De historiske romaner
I 1985 kom den historiske roman, Christine. En bog hun tog tilløb til i flere år og hvor hun brugte tid til at researche grundigt på både periode og personer. Det fornemmes i romanen, hvor hun formår at skabe intense hverdagsscener, fulde af realistiske detaljer, der går tæt på tid og miljø. Bogen handler om Christian 2.’s datter og solgte omkring 200.000 eksemplarer. For romanen modtog hun De Gyldne Laurbær.
Hun skrev efterfølgende flere historiske romaner: Spardame i 1989, om de stærke kvinder, der omgav Christian 4., og i 1992 kom Sankt Markus nat, der foregår i perioden omkring Reformationen og som har adelskvinden Mette i centrum.
Helle Stangerup har også gendigtet Saxos Danmarkskrønike. Her genfortæller hun de gamle middelalderfortællinger i et nutidigt sprog.
Helle Stangerup udgav i 2011 sine erindringer med titlen Bag skodderne. Her fortæller hun ærligt og humoristisk om både op- og nedture, livet har budt hende. Helle Stangerup døde i 2015.