Anbefaling

Uro

Af Jesper Stein
Forside fra bogen Uro
Krimi fra Nørrebro.

Ungdomshuset på Jagtvej

Det begynder den 2. marts 2007. Ugen efter politiet rydder Ungdomshuset på Jagtvej i København. Vicepolitikommissær Axel Steen vækkes fra hede drømme om ekskonen, da chefen ringer. Fra sit soveværelse kan han se de brændende containere og følge med i kampene mellem aktivisterne fra nummer 69 og den forstærkede politistyrke. Hans kvarter ligger hen i mørke, bortset fra flammerne. Men det er her han bor. Lige midt i det hele på Nørrebro.

Og problemet med Ungdomshuset er faktisk ikke hans problem. Hans problem er liget af en autonom, som netop er blevet fundet inde på Assistens Kirkegård.

Hårdkogt med bløde punkter

Som en vaskeægte roman-strisser er Axel Steen en enspænder med rod i privatlivet. Hang til hash har han også. På arbejdet bryder han reglerne, for når han først har snuden i sporet, ser han sig ikke til siden. Det bringer ham på kant med chefer og kolleger, der synes han mangler korpsånd. Men korpsånd bruger han ikke, retfærdighed og instinkt er hans pejlemærker.

Derhjemme kæmper han for retten til at have sin datter på de aftalte dage, også selv om kvarteret står i flammer og han er begravet i arbejde. Arbejdsnarkomani er ellers en af de få ting, han har til fælles med sin ekskone, ligesom de er enige om valget af døgnbørnehave til datteren. Ellers forstår han ikke sin datters mor, som er skredet med en skrivebordstype fra PET. Og datteren? Hun klarer det nok. Men hun oplever sikkert lidt mere end de fleste femårige, når hun er med far på arbejde på retsmedicinsk.

Postnummer 2200 N

Som den flertydige titel lover, er Nørrebro som altid forbundet med uro. Men med forfatterens hjemstavnskundskab og historiske perspektiv, kommer vi et stik dybere. Jesper Stein har også styr på de små detaljer, som for eksempel plastic-uglen på taget på en bestemt adresse på Nørrebrogade anno 2007. Og har man gået tur på Assistens Kirkegård, kan man blive i tvivl om bogen overhovedet er fiktion, for har man ikke selv mødt netop ham den skæve eksistens?

Med debutromanen Uro har Jesper Stein skrevet sig direkte ind i superligaen af dansk spænding, ifølge anmelderne, som har sammenlignet ham med skotske Ian Rankin og norske Jo Nesbø.

Uro er den første bog i en trilogi og indbragte forfatteren Det Danske Kriminalakademis Debutantpris i 2012.

30. november 2015

Læs bogen