Anbefaling

Fryser jeg

Af Martin Kongstad
Forside fra bogen Fryser jeg
Bogen Fryser jeg er endnu en hæsblæsende fortælling fra forfatteren Martin Kongstad om livets op- og nedture hos den kreative klasse i København og Nordsjælland.

Hovedpersonen  i Fryser jeg er igen den lettere alkoholiserede madanmelder Mikkel Vallin som vi også mødte i debutnovellesamlingen Han danser på sin søns grav. Det farverige persongalleri spænder fra misbrugeren Søren T-shirt fra det ydre Østerbro til designere, musikere og galleriejere i Tårbæk og omegn.

Ud med parforholdet

Efter flere mislykkede parforhold og et afsluttet ægteskab, føler Mikkel, at vindene blæser væk fra monogami og faste forhold og mod de frie forhold og grænseløs kærlighed.
Mødet med den biseksuelle kunstner Diana Kiss, der ganske hæmningsløst lever i nuet og kun følger sine egne behov, forstærker Mikkels tro på det frie forhold. Mikkel beslutter sig for, at romanen, han vil skrive om Søren T-shirt, også skal omhandle hans egne tanker om parforholdets endeligt.

Sammen med succesparret Nikolaj og Mille genopliver han 68’ernes lejrliv med masser af fri sex, pot og sprut. Rammerne er dog ikke primitive, men den store sommerhusgrund i Tisvilde med både hovedhus og flere annekser, hvor kokke sørger for den veltilberedte mad. Læseren beværtes bogen igennem med grundige beskrivelser af den mad og vin, der fortæres, ofte krydret med saftige seksuelle skildringer.

Underholdende bog om barnlige voksne

Bogen er underholdende og personerne genkender man, hvis man bevæger sig rundt i København og Nordsjælland. Man trættes også lidt af de forkælede, frustrerede fordrukne voksne, der opfører sig værre end mange utilpassede og uregerlige teenagere. Det er mennesker, der genopfinder sig selv og hinanden i en uendelighed. Da de sidder på de toneangivende medier, lykkes de med deres selviscenesættelser uden egentligt at skabe noget nyt.
 
Personerne kan virke en anelse stereotype og overfladiske og de fleste problemer kan klares fra bunden af en flaske dyr vin.
 
Fortællingen rummer et utal af menneskeskæbner, der fletter sig ind og ud mellem hinanden. Alle bliver de spiddet humoristisk ondskabsfuldt og til tider kærligt af Kongstad, der helt klart kender sine persontyper uhyggeligt godt.

2. december 2015

Læs bogen