Forfatterportræt

Ole Frøslev

Ole Frøslev
Ole Frøslev skriver populære krimier fra besættelsestiden.

Ole Frøslev, en skolelærer fra Søborg, lagde hårdt ud og modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris for sin første roman Tornen i øjet i 1989. Da var han 47 år gammel. Han skrev bogen sammen med sin hustru, Vibeke Hostrup, men er siden gået solo. I de godt 25 år, han har skrevet, er det blevet til 18 bøger i vidt forskellige genrer.

Først fulgte en række selvstændige politiromaner med Benny Rasmussen i hovedrollen som politibetjent på Station 3 på Bellahøj. Siden kom blandt andet Lykkeland: en opbyggelig historie og Særudstilling, en familiekrønike i nutidsregi.

I Den danske dame fra 1995 nærmede Ole Frøslev sig 2. verdenskrig, med en roman, som foregår i England under krigen.

Fra et mørkelagt København

Der skulle dog gå yderligere ti år, før Ole Frøslev fik taget rigtigt fat på besættelsestiden. Det gjorde han i 2005 med politi-krimiserien Mørketid. Her følger vi i syv bind den piberygende betjent Bjørner fra hans hovedkvarter på Station 7 på Østerbro.

Det piberygende element er noget af det mest dramatiske ved den helt almindelige Bjørner, som ellers ingen laster har. I det hele taget er drama ikke nøgleordet i Mørketids-serien. Plottet fejler ikke noget, men det er hverdagen, der tæller. Vel at mærke hverdagen i et mørkelagt København, hvor den meste transport foregik til fods eller på cykel.

Og noget dramatisk er det da også, at tyskerne besætter landet og siden overtager styringen og arresterer politiet. Herefter må betjent Bjørner gå under jorden sammen med resten af de betjente, som tyskerne ikke fik fat i. 

Sumpbæver til aftensmad

Der er stikkere, sabotage, værnemagere, og sumpbæver til aftensmad. Den hyggelige piberøg er en sur erstatning og kaffen ligeså, men de drømmer om den Virginia-tobak, der forventes at anløbe med skib, når freden snart indtræffer. Og der er Frihedsråd og cykelpumper og særlige kurerer og den underjordiske politistation på H. C. Ørstedsvej.

Vi kommer hele København rundt. Mest på cykel, men også med sporvogn.

Syv bind senere sluttede Ole Frøslev i 2012 historien om Bjørners meritter med Haltefanden, alias en ond stikker.

Selv om Ole Frøslev blev født under besættelsen, kunne han selvsagt ikke kende alle detaljerne om maden, livet, gaderne og forholdene i politiet. Her har Politimuseet været til stor gavn. Men allermest hans møde med pensionerede politifolk og modstandsmanden fra BOPA, Herluf Rasmussen.

Amagerbønder

Siden Haltefanden er der intet nyt fra Venusvej i Søborg, hvor forfatteren bor med sin kone. Men rygtet vil vide, at en roman om en bondegård på Amager ved forrige århundredeskifte, er på vej.

Ole Frøslev har en bred læserskare og flere priser at bryste sig med og med serien Mørketid, fik han også anmeldernes ros. Flere af hans romaner er indlæst af Ole Frøslev selv.

14. november 2014

Bøger af samme forfatter