Forfatterportræt

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde
Forfatter til den populære Neshov-trilogi.

Bøgerne

Anne B. Ragde har en kandidatgrad i massekommunikation, men debuterede i 1986 med en børnebog efterfulgt af flere ungdomsromaner. Hendes første bog for voksne var En tiger for en engel fra 1990. En fortælling fra skolepigehøjde om skilsmisse og svigt, krydret med den voksende afstand mellem landbo- og byliv i 60’ernes Trondheim og Bergen.

Siden har Anne B. Ragde skrevet over 40 titler fra thriller-agtige romaner, noveller og slægtskrøniker til erotisk chick-lit.

Neshov-trilogien

Der findes ikke noget, som hedder en normal familie. Og hvis nogen påstår, at de kommer fra en sådan, tænker Anne B. Ragde ”at her er der noget at komme efter”. Alle familier har nemlig både snærende bånd, gamle historier og hemmeligheder. Og dem bliver den norske forfatter aldrig træt af at grave i.

Kronen på værket og årsagen til hendes status som bestseller-forfatter er indtil videre Neshov-trilogien, som begynder med Berlinerpoplerne. Vi følger her de tre meget forskellige Neshov-brødre. Bonden, bedemanden og bøssen. Og så bondens datter, som ingen i familien har talt om de sidste 35 år, da historien begynder ved morens dødsleje.

Familiesagaen er blevet oversat til mere end 15 sprog og er blevet lavet til en tv-serie i Norge.

Kulørte karakterer

Man møder mange interessante bekendtskaber i Anne B. Ragdes forfatterskab. Eksempelvis i Neshov-trilogien, hvor vi møder den enfoldige grisebonde, der ikke har været udenfor stalden siden en ungdomsforelskelse fik fatale konsekvenser.

Vi møder også bedemanden som tvivler på Gud, hader lugten af afskårne blomster og hvis hedeste ønske er en hjemme-sauna.

For slet ikke at tale om den flamboyante Erlend med sin champagne og glasfigurer. Hvordan skal det gå, når deres liv med københavnsk skørlevned og norsk nøjsomhed tvinges sammen, fordi familiebåndet binder?

Og hvor gode er de sympatiske mennesker, når det kommer til stykket?

På kanten af sit eget liv

Undervejs får vi underholdende insiderviden om griseavl, hundepsykologi, en bedemands arbejde og dekoration af butiksvinduer. Anne B. Ragde har undersøgt sagerne. Og visse af stederne, som for eksempel grisestalden, kender hun fra sin tid som dyrlægeassistent.

Og det er ikke småting som kommer direkte fra hendes egne oplevelser. For eksempel i bogen Arseniktårnet, hvor moren ringer til sin datter og siger "Mor er død, er det ikke fantastisk?" Præcist sådan sagde Ragdes mor, da hendes mor, Ragdes egen forgudede mormor, døde. Arseniktårnet var forfatterens måde at rydde op i det forgiftede forhold mellem sin mor og mormor.

Anne B. Ragde er født af en dansk mor i 1957 i Odda i Norge. I dag bor hun i udkanten af Trondheim. 

18. marts 2015

Bøger af samme forfatter