Forfatterportræt

Einar Már Guðmundsson

Einar Már Guðmundsson skriver poetisk og sanseligt og varmt og humoristisk.

I romanen Sindets tremmer vil den fængslede hovedperson give blomster til sin elskede. Det kan han jo ikke rigtig komme til, så i stedet tænder han nordlys og plukker stjerner og tager månen ned til hende. Poesien er med over alt hos Einar Már Guðmundsson. Og den er nede på jorden. For virkeligheden er hele tiden nær sammen med hverdagen. Og den romantiske fange er en junkie og sidder inde for at pushe amfetamin.

Det er hård nutid, men den sociale realisme synes ikke social på den tunge måde. Er det mon fordi realismen er magisk?  For magisk realisme er én af de etiketter, der er blevet sat på Einar Már Guðmundssons forfatterskab. 

Reykjavik – København tur/retur

Einar Már Guðmundsson blev født i Reykjavik i 1954. Efter at have læst litteraturvidenskab i Island og i København og slået sine politiske folder på venstrefløjen, boede han i første halvdel af firserne i København. Her skrev sine første romaner, blandt andre Ridderne af den runde trappe og Vingeslag i tagrenden. I disse Reykjavik-skildringer mærker man stemningerne fra barndommen i den moderne forstad i 60’erne.

Set fra universet

Et hovedværk i forfatterskabet er Universets engle fra 1995. Her er det forfatterens egen skizofrene bror, som efter sin død, fortæller sit liv. Bogen blev filmatiseret efter forfatterens eget manuskript og det var også for Universets engle, at Einar Már Guðmundsson modtog Nordisk Råds Litteraturpris.

Så kom trilogien Fodspor på himlen, Drømme på jorden og Navnløse veje, en familiekrønike fra den islandske underklasse.

Krakket

I de senere år er det den voldsomme økonomiske samtidshistorie på Island, som har haft Einar Már Guðmundssons fokus. I talrige essays har han bidraget til forklaringen på kapitalismens fallit og disse essays er grundlaget for hans seneste roman Islandske konger fra 2013. Om den magtfulde Knudsen-slægt fra den opdigtede by Tangavik, der i generationer har teet sig som konger, trods landets status som republik.

Fra taxaen og fra kaffebordet – utroligt, men sandt

Einar Már Guðmundssons far var taxachauffør og i form af hans snak med kollegerne og historier fra vognen blev den mundlige fortælletradition bragt videre til lille Einar. Sammen med snakken fra morens veninder: ”Når min mors veninder kom på besøg sad de også og røg og fortalte historier. Der var læbestift på kaffekopperne. Og alle historierne sluttede med ordene: Det er utroligt, men sandt. Der findes ikke bedre ord for magisk realisme. Det er utroligt, men sandt.” har han engang sagt til Dagbladet Information.

Den mundtlige tradition bærer han selv videre, når han ved sine talrige oplæsninger løfter blikket fra papiret og fremsiger sine tekster udenad. På islandsk og på dansk.

Sproget hos Einar Már Guðmundsson er poetisk og sanseligt og varmt og humoristisk. Ligesom fortællingerne.  Og så er der kærligheden og den dybe respekt for karaktererne på bunden.  

Einar Már Guðmundsson er far til fem børn og bor i nærheden af sit barndoms kvarter i Reykjavik.

15. juli 2015

Bøger af samme forfatter