Forfatterportræt

Dean R. Koontz

Dean Ray Koontz er blandt de mest sælgende forfattere i USA. Han har skrevet over firs bøger, og han er stadig uhyre produktiv. I begyndelsen skrev han science fiction, men nu om dage er han i højere grad gået over til gysere og spændingsromaner.

Opvækst og forfatterdrømme

Koontz blev født i 1945 i Pennsylvania.  Hans opvækst var ikke ligefrem lykkelig idyl. Den var tværtimod præget af desperat fattigdom og en alkoholisk far, der var så voldelig, at han har været fængslet for mordforsøg på Koontz. Alligevel formåede Koontz at gennemføre en uddannelse på Shippenburg University.
 
Efter at have færdiggjort studierne arbejdede han i en periode som engelsklærer. Men det var ikke det, han brændte for.

 

Et tilbud han ikke kunne sige nej til

Koontz ville være forfatter, og han tilbragte hvert ledigt minut med at skrive. Efter han havde tilbragt halvandet år som halvtidsforfatter, gav hans kone ham et tilbud. Hun tilbød at stå for indtægterne i fem år, så han havde tid til at skrive.
 
Men hvis han ikke havde etableret sig som forfatter inden de fem år, måtte han opgive og erkende, at han ikke havde, hvad der skulle til. Koontz indvilligede, og inden de fem år var gået, kunne konen sige sit job op på grund af hans succes.
 

Pseudonymer og genreskift

Da Koontz i løbet af 1970’erne begyndte at skrive gysere og spændingsromaner i stedet for science fiction, anbefalede forlaget ham at skrive under pseudonym. De havde erfaring med, at forfattere der skiftede genre, blev valgt fra af læserne. Koontz fulgte rådet og har udgivet bøger under mange forskellige pseudonymer, bla. Deanne Dwyer og Aaron Wolfe.
 
Det er ikke til at sige, om det var nødvendigt med de mange dæknavne. Men det er i hvert fald uomtvisteligt, at Koontz fik succes på trods af sit genreskift. To af de bøger, han udgav under pseudonym, solgte over en million eksemplarer.
 

De nyeste bøger fra Koontz

Koontz udgiver så mange bøger, at det kan være vanskeligt at holde rede på dem. Blandt de seneste er serien om Odd Thomas, som har overnaturlige evner. Han bor i den fredelige lille by Pico Mundo, hvor han arbejder som grillkok. Men ved siden af arbejdet hjælper Odd politiet med opklaringsarbejdet, da han kan tale med de døde.
 
Forfatterskabet peger altså i lidt forskellige retninger, men fælles for Koontz er hans evne til at blande spænding, humor og det paranormale.
 

 

28. juli 2011

Bøger af samme forfatter