Forfatterportræt

Lene Kaaberbøl

Lene Kaaberbøl
Lene Kaaberbøl skriver både fantasy og krimier. Og er god til begge dele.

Har du hørt om Lene Kaaberbøl? Så har du måske også hørt, at hun er dansk dronning af fantasy. Men hæng nu på, selv om du ikke er til drageblod og overnaturlige hændelser. For Lene Kaaberbøl er mere end mørke universer for teenagere. Salgsmæssigt er hun nummer to i Danmark. Hun er oversat til 33 sprog og har 48 titler bag sig i forskellige genrer.

For eksempel krimiserien om sygeplejersken Nina Borg, som hun har skrevet sammen med Agnete Friis.

Høj puls og drama

Den hårdføre sygeplejerske Nina Borg har travlt med at redde verden, mens hendes egen familie brænder sammen. Og selv om der er masser af vold og død, handler det hverken om lyst- eller seriemord. Forbrydelserne har rødder i verdens uretfærdighed og kunne for så vidt være sande. Drengen i Kufferten er den første thriller i Nina Borg-serien.

Medicinhistorisk spænding

I bogen Kadaverdoktoren er vi i Frankrig sidst i 1800-tallet, hvor kadaverdoktorens datter, frøken Karno, har særlige evner inden for medicin. Herunder faderens speciale, obduktion. Det er upassende for en ung kvinde og imens hun med sin ekspertise bærer nøglen til forskellige mordgåder, må hun samtidig sno sig for at vinde fodfæste i patriarkatet.

Perfektion

Kaaberbøl er selv en nørd og det bliver svært at gribe hende i en faktuel fejl. For selv om der er meget fantasi er fakta nær det fuldkomne. For eksempel i Kadaverdoktoren, som i høj grad bygger på medicinhistorie og udviklingen af lægefaget. Sproget er heller ikke tilfældigt. I serien om Skammerens datter, for eksempel, bruger Kaaberbøl aldrig ord af latinsk oprindelse. På den måde vil hun sikre en nordisk sprogtone.

Skammerens Dina

Man kan ikke sige Lene Kaaberbøl uden også at sige Skammerens Datter. Skammerens Datter er fire bøger om pigen Dina, som kan se igennem folk og ind i deres hemmeligheder til de sænker blikket og skammer sig. Udover et fantastisk bogsalg over hele verden, har Skammerens datter trukket fulde huse først som teater og nu også som biograffilm.

Og der er mere fantasy. For eksempel i serien om Vildheksen, som også er en fuldendt verden, hvor det fantastiske er virkelighed. Begge om unge piger, der ikke passer ind, men som kan noget særligt.

Særlige evner

Præcis som sine personer kender Lene Kaaberbøl til at være udenfor og besidde særlige evner. Omend knapt så magiske som i bøgerne. I folkeskolen kom hun let til karaktererne, men var også en outsider. Så hendes venner blev bøgerne og hestene og allerede som 15-årig debuterede hun som forfatter.

Siden 2013 har hun boet på Sark. En ø uden biler i den engelske kanal. Her bor hun i et gammelt stenhus sammen med sine fire hunde Dina, Cato, Sofia og Bella. Hendes får deltager i det årlige fårevæddeløb og ellers fisker hun og dyrker have.

Lene Kaaberbøl blev født i 1960 og har været gymnasielærer indtil hun blev forfatter på fuld tid i 2002.

18. november 2015

Bøger af samme forfatter