Forfatterportræt

Erlend Loe

Erlend Loe
Den norskfødte forfatter Erlend Loe er ikke bleg for at blande livets alvor med det absurde og komiske. Faktisk har han slået sig op på at gøre netop dette, hvilket romanerne Doppler og Muleum er gode beviser på.

Ifølge Erlend Loe er der nemlig ikke grund til at skille alvoren og humoren ad, da en alvorlig situation altid vil have et gran af humor i sig, og vice versa. En tilgang til livet og litteraturen, som trækker tråde tilbage til klassiske værker som Cervantes Don Quijote og Knut Hamsuns Sult. 

Baggrund

Erlend Loe blev født i Trondheim i 1969. Han har en magistergrad i etnologi, men er samtidig uddannet som manuskriptforfatter ved Den Danske Filmskole i København. På trods af, at han har produceret flere kortfilm, samt en miniserie til norsk TV, er det dog hans litterære produktioner, som for alvor har gjort ham til et kendt navn i Norden.

Loe bor og arbejder i dag i Oslo, hvor han også har startet et kontorfællesskab for manuskriptforfattere.

Værker og gennembrud

I 1993 fik Erlend Loe, som blot 24-årig, sit norske gennembrud med romanen Kvinden flytter ind. En roman, hvori han på komisk vis skildrer de gnidninger, der finder sted i moderne parforhold. Det var dog ikke denne roman, men derimod romanen Doppler, som skulle gøre Loe kendt i resten af Norden.

I Doppler følger vi den sørgmodige familiefar, som ved en pludselig indskydelse vælger at flytte ud i skoven. Væk fra civilisationen og hverdagens trummerum. Her skal han lære at klare sig selv som en rigtig mand. Som i Loes andre romaner indeholder Doppler en kritik af det moderne forbrugersamfund, men samtidig også en kritik af den moderne mand. Loes ironiske og vittige skrivestil gør dog, at kritikken, i stedet for at blive formanende, bliver forløsende. Når vi kan grine af os selv, er der håb forude.

Beslægtede forfatterskaber

To forfattere, som tydeligt har inspireret Loe er Leif Panduro og Hans Scherfig. I Panduros forfatterskab møder vi også satiren og samfundskritikken i form af de meget humoristiske personligheder og situationer, han formår at skildre, f.eks. i værket Den gale mand. Helt oplagt er det dog at nævne Scherfigs værk Den forsvundne fuldmægtig. Her følger vi den frustrerede Teodor Amsted, som forsøger at undslippe det faste og regelbundne liv som statsansat familiefar. Altså en direkte parallel til Erlend Loes Doppler.

Og ligesom Scherfigs og Panduros karakterer stadig er kendte og elskede den dag i dag, så vil Loes bredspektrede persongalleri nok også blive stående som et humoristisk vidnesbyrd om tidsånden i 00’erne.

God fornøjelse!

13. oktober 2013

Bøger af samme forfatter