Forfatterportræt

Sara Paretsky

Sara Paretsky er en samfundskritisk amerikansk krimiforfatter med en forkærlighed for hurtige, røde sportsvogne.

Om Sara Paretsky

Paretsky er født i 1947 og vokset op på landet i Kansas, USA. Hun har en eksamen fra universitetet i Kansas, en uddannelse hun selv betalte for. I en periode arbejdede hun som socialarbejder i et af Chicagos fattige kvarterer, hvorefter hun vendte tilbage til universitetet og tog en eksamen i historie.

I 10 år var Paretsky ansat i et forsikringsselskab, hvilket godt kan fornemmes i hendes bøger. Hun er gift med en professor i fysik og har siden 1968 boet i Chicago.

Sara Paretsky har sine bestemte meninger om politik og samfundsforhold. Hun går ind for kvindesag og fri abort og er mod racisme og korruption. Holdninger, der stammer tilbage fra hendes ungdom i Chicago, hvor et af hendes forbilleder var borgerretsforkæmperen Martin Luther King.

Pioner i krimigenren

Sara Paretsky er, sammen med Sue Grafton, en af pionererne inden for den feministiske krimi. Både som forfatter og som grundlægger af foreningen Sisters in Crime. En sammenslutning af kvindelige krimiforfattere, som blev grundlagt i 1986 og havde Sara Paretsky som dens første præsident.

Sara Paretsky debuterede som forfatter i 1982 med romanen Dækning, som dog først udkom på dansk 10 år senere. Bitter medicin fra 1980 blev den første bog i dansk oversættelse.

Social indignation

Forfatterens sociale indignation er meget tydelig i hendes krimier, hvor hun altid sympatiserer med de svage i samfundet. Hun har for længst skrevet sig ind i superligaen af krimiforfattere med sine hårdkogte, samfundskritiske krimier.

Sara Paretsky har fra første roman skabt en sej søster af en privatdetektiv. En kvinde, der ikke er bange for at tage kampen op mod den mafia af politikere og forretningsfolk, der styrer Chicago.

Hendes privatdetektiv hedder Victoria Iphigenia Warshawski, men foretrækker at kalde sig V.I. Hun er toptrænet og kan både springe fra tag til tag og ramme plet med en pistol af mærket Smith & Wesson. Men hun kan også være svag og kærlighedshungrende.

Den velskrivende Paretsky kan læses af enhver mandlig som kvindelig krimilæser, som holder af forfattere, der kan deres kram og ikke fylder historien med for meget føleri.

19. november 2013

Bøger af samme forfatter