Forfatterportræt

Judith Lennox

Judith Lennox er forfatter til en stribe gedigne underholdningsromaner. Romaner med både spænding og kærlighed.

Forfatterens opvækst

Judith Lennox er født i 1953 i byen Salisbury i det sydvestlige England. Da hun var fire år flyttede familien ind i et landarbejderhus på et gods. Der var langt til naboer. Vand pumpede de selv op og strøm fik de fra en privat forsyning, som ikke var helt stabil. Huset lå i udkanten af en skov, og hun og hendes søskende legede i skoven og i den forfaldne have på godset.

Da hun var 15 år, flyttede familien tilbage til Salisbury. Hun fandt det svært at bo i byen, med naboer tæt på og lange rækker af huse, og hun drømte om at slippe væk.

Lennox har studeret på universitetet i Lancaster, hvor hun læste engelsk. Hun skriver selv, at hun tilbragte tre pragtfulde år der, og på sin 21-års fødselsdag mødte hun sin kommende mand. De blev gift året efter, flyttede på landet og fik tre sønner.

Hun begyndte at skrive i 80’erne, men inden havde hun undervist og været pianist på en balletskole. De første romaner, hun skrev, var historiske og er ikke oversat til dansk. Hendes første roman på dansk, som også blev hendes internationale gennembrud, er Vinterhuset. Den udkom i Danmark i 1998.

Gedigen underholdning

Judith Lennoxs romaner er gode, gedigne underholdningsromaner. Fælles for dem er, at der er masser af gode miljøbeskrivelser og omhyggelige og historisk korrekte beretninger.

Rammen for mange af hendes romaner er et England, der er slidt ned af to verdenskrige. Dette gælder for eksempel romanen Middlemere, hvor vi følger to familier med tilknytning til gården Middlemere. En forpagter bliver sat ud af gården og tager efterfølgende sit eget liv. Vi hører derefter om hans børn og især datteren Romy, der er hovedperson. Parallelt med hendes historie, hører vi om den nye familie på gården.

Nogle af Judith Lennoxs bøger har også et krimi-element. I romanen Vinterhuset falder Vernon, Maias voldelige mand, ned af en trappe. Maia er eneste vidne. Skubbede hun ham, eller hvad skete der? Og i romanen Skyggebarnet forsvinder en toårig dreng.

Men der er også bøger med plads til kærlighed og romantik, som i romanen Floden og havet, der er en af hendes seneste bøger. Efter en energisk kurtisering gifter den handlekraftige, velhavende Richard Finborough sig med den smukke, fattige og mystiske Isabel. Året er 1909 og rammen er sat for en familiekrønike, der handler om penge, magt, kønsroller og kærlighed.

Judith Lennox fortæller gode historier, der er skrevet i et godt sprog. Hun skriver i den bedste britiske underholdningsstil og kan du lide f.eks. Maeve Binchy eller Rosamunde Pilchers romaner, vil du også kun lide bøgerne af Judith Lennox. Romanerne anbefales både til mandlige og kvindelige læsere af familie- og slægtskrøniker, da Judith Lennox med lige stor indlevelse beskriver sine mandlige og kvindelige hovedpersoner.

7. december 2012

Bøger af samme forfatter