Tema

Fortællinger fra den arabiske verden

Forside fra bogen Pigerne fra Riyadh
Mellemøstens mystik, fremmedartede kulturer og religion er alle ingredienser i bøgerne i dette tema.

Udgangspunktet er den arabiske kultur og religion. Den arabiske verden har altid haft et strøg af mystik over sig, set med vestlige øjne.

I de senere år har vi, gennem medierne, set og hørt meget til den arabiske verden, men mest som krigszone eller hjemsted for terrorister.

Den arabiske verden omfatter i dette tema også Afghanistan, der både geografisk, religiøst og historisk har tilhørsforhold til denne del af verden.

Kendte arabiske forfattere

Der findes mange store arabiske forfattere, men det er de færreste, der er oversat til dansk. Forfattere som Khaled Hosseini, Orhan Pamuk og Elif Shafak er alle tre internationale prisvindende forfattere, der heldigvis kan læses på dansk.

Khaled Hosseini er en afghansk forfatter, der skriver så medrivende og intenst i sine romaner fra Afghanistan, at man som læser får en stor forståelse for landets historie og folkets lidelser.

Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk er opvokset i en velhavende familie i Istanbul. Han har blandt andet modtaget store priser som Sonningprisen og Nobels litteraturpris for sine essays og romaner. Pamuk skriver som udgangspunkt om Tyrkiet og den nationale og kulturelle identitet, gennem provokerende og politiske fortællinger, der har afsæt i flere fortællerstemmer. Dette giver mange lag i fortællingerne, da en historie kan forstås forskelligt, alt efter hvem, der fortæller den.

Den kvindelige tyrkiske forfatter Elif Shafak blander vestlige og mellemøstlige fortælletraditioner og giver ordet til kvinder, minoriteter og immigranter. Hun er den mest læste kvindelige forfatter i Tyrkiet og hendes bøger er både genstand for stor beundring og stor kritik, da hun skriver om emner, der ikke altid er populære. Det er både nære emner som at forene moderskab og arbejde, samt mere samfundspolitiske emner som for eksempel Tyrkiets folkedrab på den armenske befolkning under 1. verdenskrig.

Mindre kendte arabiske forfattere

Der er også mindre kendte arabiske forfattere som Rajaa Alsanea og Yasmina Khadra. De giver stemningsfyldte og oplevelsesrige beskrivelser af alle aspekter af det arabiske samfund. Her er både krig og kærlighed samt historiske og biografiske fortællinger.

Rajaa Alsanea arbejder nu som tandlæge, men skrev den omblæste bog Pigerne fra Riyadh. Hendes berømmelse ligger mest i, at hun er en af de få kvinder, der har beskrevet saudiske kvinders liv indefra og dermed lidt mere nuanceret, end hvad man ellers oplever.

Bag det kvindelige pseudonym Yasmina Khadra, der betyder grøn jasmin, står den mandlige algeriske forfatter Mohammed Moulessehoul, som i 2001 afbrød en karriere som officer og slog sig ned i Frankrig for at undslippe sit hjemlands censur og borgerkrig.

Salman Rushdie

Salman Rushdie er ikke en arabisk forfatter, men indisk-britisk. Han har vundet et hav af priser og blev verdensberømt, da han i 1988 udgav De sataniske vers. I den muslimske verden mente man, at den var en hån mod profeten Muhammed. Salman Rushdie måtte herefter gå under jorden, men skriver stadig underholdende og humoristisk om både hverdagslivets katastrofer og stormogulers hof.

Danske forfattere

Danske forfattere, der enten har rejst, arbejdet eller selv er opvokset i den arabiske verden, giver også deres mening om indbyggerne, deres lande og deres kultur.

Nina Aisha Rasmussen og Simi Jan er begge danske kvinder, der har rejst alene rundt i de meget mandsdominerede arabiske lande. Begge har de fået indblik i kvindernes lukkede verden og deltaget i arrangementer, der normalt ikke er åbne for vesterlændinge.

Jeg håber, at du vil nyde disse stemningsfyldte bøger.

29. april 2016

Bøger i dette tema