Forfatterportræt

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen
Norske Lars Saabye Christensen skriver med selvbiografiske elementer og har en forkærlighed for outsideren, der ikke helt kan finde ud af, hvordan livet skal håndteres.

Den norske forfatter Lars Saabye Christensen blev født i Oslo i 1953 af en dansk far og en norsk mor. Han skrev sit første digt som 13-årig og debuterede i 1976 med en digtsamling. I dag er han dog mest kendt i Danmark som romanforfatter.

Beatles i 60’ernes Oslo

I 1984 udgiver Saabye Christensen romanen Beatles, der er første bog i en trilogi om fire Oslo-drenges liv. Bogen er en herlig generationsroman, hvor rockbandet Beatles er soundtrack til de fire drenges liv i 1960’ernes Oslo, hvor musik, mangel på piger og problemer hober sig op.

Bogen driver af 60’er nostalgi og man får serveret tydelige billeder af datidens Oslo. Det er ikke svært at drage paralleller til danske Bjarne Reuters Når snerlen blomstrer, der også tager teenagetidens problemer op, bare på dansk grund.

Efterfølgende har Saabye Christensen udgivet yderlig to romaner, der følger drengene på deres videre færd.

Undermålerens fortællinger

I 2001 får Saabye Christensen et velfortjent internationalt gennembrud med romanen Halvbroderen, som han blandt andet vinder Nordisk Råds Litteraturpris for.

Undermåleren Barnum er bogens fortæller, der beretter om familiens historie. I bogens begyndelse bliver vi vidner til hans mors voldtægt på befrielsesdagen i 1945. Det resulterer i at storebror Fred kommer til verden, senere støder far Arnold og lillebror Barnum til, og så er scenen sat for en storslået historie.

Far Arnolds motto er ”Verden vil bedrages, så bedrag den”, og det tager Barnum til sig. Det er muligt, at han er en bangebuks og lavere end alle de andre, men en formidabel fortæller, det er han, og derfor bliver både løgne og fortællinger hans skæbne.

Drengen på kanten, der leder efter en løsning

Helt centrale temaer i Lars Saabye Christensens bøger er ensomhed og følelsen af at være udenfor fællesskabet. Oftest handler det om drenge eller mænd, der er kommet skævt ind i livet og som leder efter en mening med det hele, og en vej ud af ensomheden og krisen. Hans hovedpersoner vakler, på grund af deres skæbner og personligheder, mellem tragedie og komedie. Den sorte humor og finurlighederne ligger tungt mellem alle de store og små tragedier, hovedpersonerne udsættes for. Det gør hans bøger både morsomme, eftertænksomme og hjerteskærende.

I 2011 udkom Saabye Christensen med romanen Bernhard Hvals fortalelser, der også vakte stor begejstring hos anmelderne. Kan du lide danske Morten Ramsland eller de norske forfattere Jan Kjærstad og Karl Ove Knausgård, kan jeg næsten love, at du ikke bliver skuffet over Lars Saabye Christensens magiske, lettere absurde og flot fortalte fortællinger.

14. maj 2012

Bøger af samme forfatter