Anbefaling

De mørke sommerfugles hjem

Af Leena Lander
Forside fra bogen De mørke sommerfugles hjem
Den prisbelønnede finske forfatter Leena Lander har skrevet tre selvstændige romaner, som til sammen udgør den såkaldte Harjula-trilogi. Første bind er De mørke sommerfugles hjem fra 1991. De to andre romaner er Lad stormen komme og Den Glade hjemkomsts boliger.

Den påtrængende fortid

Hovedpersonen Juhani Johansson har succes som bygningsingeniør. Han ønsker at glemme sin barndom, men tanker med relation til fortiden trænger sig ofte på.

En dag kommer barndommen i særlig fokus, da han af sin chef bliver tvunget til at opsøge en bestemt person. Nu oprulles et drama, som starter i Juhanis familie og fortsætter på et drengehjem på en øde ø i Nordfinland

Juhanis opvækst på drengehjem

Juhanis far er læge, og hans mor er økonom. Faderens adfærd domineres i stigende grad af et tiltagende alkoholmisbrug, der resulterer i hustruvold. Som femårig bliver Juhani og hans spæde bror Sauli fjernet fra hjemmet og sat i familiepleje.

Efter fire år forskellige steder placeres Juhani på drengehjemmet på Øen. Året er 1965. På Øen bor de mest utilpassede drenge, skæbner der bl.a. tæller den store dreng Ilkka Salmi. Han er blevet mishandlet af sin stedfar. Ilkka bliver Juhanis ven og beskytter i det barske drengemiljø.

Forstanderen

Der er kun én person, der bestemmer på øen: forstanderen Ola Harjula. Han har den filosofi, at hårdt arbejde med meningsfulde projekter kan give drengene selvtillid. Uden pædagogisk indsigt eller individuelle hensyn gennemtvinger han sin ideologi ved hjælp af fysisk vold.

Da Juhanis far på et tidspunkt besøger Øen, imponerer han forstanderen med sin baggrund og viden. Forstanderen bliver inspireret til endnu et projekt, silkeorme.

Der begynder at ske mystiske ting, de forbudte lidenskaber raser, og det hele kulminerer i et mord. Der venter selvfølgelig overraskelser. Der dukker uventede ting op fra Juhanis barndom, og ikke alt er, som Juhani og vi læsere har troet.

Absolut verdensklasse

De mørke sommerfugles hjem er en roman i absolut verdensklasse. I et flot sprog knytter forfatteren elegant fortid og nutid sammen. Det er et psykologisk og spændende drama med mange elementer. Forfatteren forener den socialrealistiske roman med den psykologiske thriller. Hovedtemaerne i bogen er menneskets dunkle sider, barndommens lidelser, forbudt kærlighed og menneskets indgriben i naturen.

17. august 2012

Læs bogen