Anbefaling

Kejseren af Portugalien

Af Selma Lagerlöf
Forside fra bogen Kejseren af Portugalien
Den svenske forfatter Selma Lagerlöf blev født i 1858 i Värmland og debuterede i 1892. Hun fik hurtig succes både i Sverige og resten af Norden, og senere også i resten af verden. Hun vandt et væld af priser og modtog i 1909 Nobelprisen i litteratur som den første kvinde.

En fars betingelsesløse kærlighed

Kejseren af Portugalien blev udgivet i 1914 og handler om husmanden Jan Andersson og konen Katrine. De får datteren Klara Gulla, som bliver faderens helt store kærlighed. Han mærker endda et stød af kærlighed gå igennem sig, da han holder barnet i sine arme første gang.

Far og datter lever i harmoni og lykke trods de fattige kår, men da datteren er 17 år, forlader hun hjemmet. Dels for at tjene penge, så hun kan afværge forældrenes konkurs, men mest fordi hun længes efter at komme ud i verden.

Kejserens fantasier

Datteren ender som prostitueret i storbyen. Dette rammer faderen så hårdt, at han forsvinder ind i sin egen fantasiverden, hvor Klara Gulla er kejserinde og han selv Kejser af Portugalien.

Faderen går nu bare og venter på, at datteren kommer hjem og lader sig krone som kejserinde. Han har mistet den virkelige lykke og genstanden for sin kærlighed, og bygger nu en fantasi op, så han kan holde virkeligheden på afstand og benægte datterens situation. Landsbyen anser ham for at være en tosse, mens konen i kærlighed forsvarer hans fantasier.

En forvandlet datter vender hjem

Efter 15 år vender Klara Gulla hjem igen. Både datter og far bliver overraskede over, hvor forandrede forholdet mellem dem er, men hvordan Lagerlöfs fine fortælling ender, skal ikke afsløres her…

Kærlighedens dæmoniske væsen

Historien kan virke banal, men Kejseren af Portugalien er en meget smuk fortælling om kærlighedens store, men også ødelæggende kraft. Selvom Jan bliver anset for at være en tosse i byen, så bliver han også set som en person, der har indsigt i kærlighedens væsen. Han bliver på en måde delt i to, på grænsen mellem indsigt og vanvid.

Et religiøst islæt

Et gennemgående tema i Selma Lagerlöfs litteratur er kristendom. Ikke at hun havde den hensigt at skrive kristne bøger, men hendes værker kredser om religiøse fortællinger og budskaber. Kejseren af Portugalien er ingen undtagelse, her er store emner som kærlighed, skyld og tilgivelse i spil.

14. maj 2012

Læs bogen