Anbefaling

Mindet om en snavset engel

Af Henning Mankell
Forside fra bogen Mindet om en snavset engel
Henning Mankell er en meget alsidig forfatter. Han har både skrevet krimier, spændingsbøger, historiske romaner og børnebøger. Med Mindet om en snavset engel har han nu også skrevet en kvindeskildring om en skæbne, der er lidt ud over det sædvanlige.

Historiske fakta

Ideen til romanen stammer fra nogle få, men virkelige oplysninger fra de gamle koloniale arkiver i Maputo. Her kan det ses, at en svensk kvinde i slutningen af 1800-tallet ejede et stort bordel i Mozambique. Der er ingen oplysninger om, hvor hun kom fra, eller hvor hun siden tog hen. Ud fra disse få oplysninger bygger Mankell historien op om den svenske kvinde Hanna Renström.

Handlingen

Hanna Renström vokser op under fattige kår i Sverige i 1800-tallet. Da Hannas mor ikke længere kan forsørge hele familien, sendes Hanna bort for at bo hos andre slægtninge. Da hun når frem, viser det sig, at disse slægtninge ikke længere bor i byen.

Heldigvis tager en velhavende forretningsmand hende til sig og giver hende arbejde i huset. Efter nogen tid skaffer han hende hyre som kok på et skib, der skal sejle til Australien med tømmer. For Hanna ender rejsen dog i Mozambique, hvor hun går i land. Ved en tilfældighed ender hun på et bordel, som hun tror er et hotel og herfra udvikler historien sig.

Historisk tidsbillede

Udover at være et portræt af en usædvanlig kvindeskæbne er romanen også et historisk tidsbillede. Læseren oplever de fattige bønders vilkår i 1800-tallets Sverige og tages med til kolonitidens Mozambique.

Hanna har ingen erfaringer med andre kulturer. Men efterhånden går det op for hende, at europæerne og den afrikanske befolkning lever i to forskellige verdener. Der er uskrevne regler om, hvordan man omgås hinanden og store spændinger mellem de to grupper. Da spændingerne udvikler sig, får det stor betydning for Hanna, og hun tvinges til at træffe nogle afgørende valg.

En virkelig kvinde

Det, at romanen bygger på oplysninger om en virkelig kvinde, gør historien ekstra god. Det er spændende at følge Hanna og forestille sig, hvordan hendes liv har formet sig. Man bliver nysgerrig efter at vide, hvem hun i virkeligheden var. For Mankells historie er jo kun ét bud på, hvordan virkeligheden kunne have set ud.

18. juli 2012

Læs bogen