Forfatterportræt

Ian Rankin

Silhuet af Ian Rankin
Man kan ikke sige Ian Rankin uden at sige Rebus. John Rebus, kriminalkommissær i tyve krimier over næsten 30 år. Og man kan ikke sige Rankin eller Rebus uden også at sige Edinburgh, den skotske hovedstad, hvor de begge har hjemme.

Edinburgh på vrangen

Med sine krimier beskriver Rankin det nutidige Edinburgh fra alle de sider, man ikke ser i turistguiden. De sider kan man i dag som turist selv se med Rebus Tours. Eller man kan lade sig guide af Rankin-appen på sin mobiltelefon og gå i begges fodspor gennem Edinburgh. For eksempel til The Oxford Bar, som er kriminalkommissærens yndlings. Rankin synes at kende hver en gyde og hver en pub.

Tartan noir

Ian Rankin har også skrevet noveller og et par selvstændige romaner. På Nota kan man for eksempel læse serien om Malcolm Fox, som er intern undersøger hos politiet i Edinburgh, en retskaffen modsætning til den selvkørende Rebus. Forbrydelsen er selvfølgelig omdrejningspunktet, men rundt om dette punkt udfolder sig kritiske billeder af det moderne Skotland, set gennem hovedpersonerne.

Rankins krimier er blevet kaldt tartan noir. Tartan efter den traditionelle skotske tern på uldstof og noir for den dunkle pessimisme.

Besat af musik

Ian Rankin omtaler sig selv som besat af musik. I sine unge dage var han en kort tid forsanger i et lokalt punkband i sin hjemby Cardenden. I dag lytter han kun. Det gælder også hans hovedpersoner. For eksempel ved vi om John Rebus, at han har nogenlunde samme musiksmag som Rankin. Således er Paint it black med Rolling Stones nr. 1 på Rebus’ top 10 og Paranoid med Black Sabbath nr. 3.

Krimiforfatter ved et tilfælde

Ian Rankin var i gang med en ph.d. afhandling i litteraturvidenskab, da han skrev sin første bog om Rebus, skønt det aldrig var hans hensigt at skrive en krimi.

Da han så sin første bog, Blodbrødre, stå på krimihylden i en boghandel, flyttede han bogen til hylden med almindelig skønlitteratur. Men så begyndte han selv at læse krimi og blev grebet af det. I krimigenren kan man nemlig behandle store emner som den menneskelige natur, politik og samfundsforhold mener Ian Rankin.

I 2017 kan Ian Rankin se frem til sin 57 års fødselsdag, som samtidig er 30-års jubilæum for hans, nu pensionerede, kriminalassistent John Rebus.

7. december 2016

Bøger af samme forfatter