Anbefaling

Den sande historie om Jens Emils guld

Af Karsten Lund
Forside fra bogen Den sande historie om Jens Emils guld
Forfatteren Karsten Lund kombinerer spændingsgenren med den historiske samfundsskildring i sine romaner. Han er journalist, og det bærer hans romaner præg af. Fortid og nutid griber ind i hinanden, når hovedpersonerne i hans bøger prøver at afdække, hvad der skete i fortiden.

Udvandringen til Amerika

Størstedelen af handlingen foregår i pionertidens USA, nærmere bestemt i guldgravertidens Alaska i årene fra 1910 til 1920. Romanen er en historisk egns-og udviklingshistorie, samtidig med at det også er en personlig udviklingshistorie. Vi følger Jens Emil fra han i 1905 som 17-årig bliver bortvist fra sin fødeø i Danmark, indtil han som 35-årig sporløst forsvinder i Alaskas Vildmark.

Barnebarnet

Romanen har to hovedspor. Udgangspunktet for hele historien er barnebarnets efterforskning af farfaderens forsvinden. På baggrund af en årelang brevveksling mellem Jens Emil og hans søster i Danmark, oprulles den spændende historie.

Jens Emil og Alaska

Jens Emil tager efter nogle år i USA til Alaska, hvor der er fundet guld. Han starter hårdt ud i en guldmine. Senere bosætter han sig sammen med en ven i et naturområde, hvor der er chancer for at finde guld. Det er et område med mange bjørne, og de to mænd er udfordret af den barske natur. De er selvforsynende og sælger pelse fra dyr, de har nedlagt. Efter nogle år tager vennen afsted på egen hånd, og Jens Emil er nu helt alene

Kærligheden

Jens Emil er tryg ved sin travle eneboertilværelse. Han bliver fortrolig med indianerne, og de hjælper hinanden. I den nærmeste guldgraverby møder og forelsker han sig i den karismatiske forretningskvinde Moya, der ejer en saloon og et bordel.

Romanen er rigtig godt skruet sammen. Læseren holdes hen i spænding til det sidste, men enderne mødes til sidst. Karsten Lund har sin research i orden, og læseren får nogle gode og spændende beskrivelser af livet i vildmarken og egnens udvikling. Også indianernes kultur og vilkår indgår naturligt i handlingen. Jeg kan varmt anbefale bogen.

7. december 2016

Læs bogen