Forfatterportræt

Kristín Marja Baldursdóttir

Kristín Marja Baldursdóttir
Kvinde, find din styrke! Dette kunne være den islandske forfatter Krístin Marja Baldursdóttirs motto. Hendes romaner om kvindeliv i Island før og nu handler især om kvindernes selvopfattelse og stigende bevidsthed om styrker og eget værd.

Baggrund

Baldursdóttir er født i 1949 og voksede op hos sine bedsteforældre, da hendes forældre blev skilt. Hun havde god kontakt med begge forældre, og især faderen kom til at påvirke hende med sin store interesse for billedkunst og litteratur. Moderen voksede op på den islandske vestkyst, og fortalte datteren om livet der.

Baldursdóttir havde en barndom, hvor hun oplevede stor frihed i den fantastiske natur med fiskeri og leg på klipperne. Og hun forsvandt ind i bøgerne på det lokale bibliotek.

Som 19-årig rejste hun til Tyskland, hvor hun boede hos et tysk musikerægtepar. Hun blev meget interesseret i klassisk musik og lærte tysk litteratur at kende. Thomas Mann blev en af de forfattere, der kom til at inspirere hende. Hun blev uddannet folkeskolelærer i 1970. Senere tog hun bachelor i tysk og islandsk fra Islands Universitet. Hun har arbejdet som lærer og senere også som journalist.

Forfatteren

Da Baldursdóttir var 30, besluttede hun sig for at blive forfatter. Hendes debutroman kom i 1995 og udkom på dansk i 2003. Den hedder Mågelatter og foregår på Island i 1950´erne.

Forfatterens store format som fortæller kommer allerede til udtryk her i en roman, der i en malende fortællestil forener samfundsskildring og tidsbillede med familiesagaen og det lidenskabelige forhold mellem mand og kvinde. Fortællingen indrammes af den magiske og barske natur.

Det store gennembrud

Det store internationale gennembrud kom med romanen Karitas uden titel fra 2004. I bogen får vi et stykke islandshistorie fra første halvdel af 1900-tallet. De barske livsbetingelser i et samfund præget af fiskeriet og mændenes fravær dominerer tilværelsen. Karitas mor har mistet sin mand til havet, men tager den ambitiøse beslutning, at alle hendes børn skal have en uddannelse og flytter hele familien til en anden egn.

Forfatterens egen oldemor gjorde det samme, men ellers er historien om kunstneren Karitas ren fiktion. Det er en storslået fortælling om Island og en anderledes kvindes udvikling med kunsten som drivkraft.

Baldursdóttir er blevet en af de helt store nordiske samtidsforfattere. Hun formår at forene livsskæbner med sit lands karakter gennem landskabsbeskrivelser, historie og referencer til de islandske sagaer. Kontrasterne er store som i et flot maleri, og det kvindelige aftryk er dominerende.

4. januar 2017

Bøger af samme forfatter