Forfatterportræt

Camilla Läckberg

Silhuet af Camilla Läckberg
Den svenske krimiforfatter Camilla Läckbergs bøger er kendt over det meste af verden. Hendes bøger foregår i et lille skærgårdsmiljø, hvor parret Erica og Patrick opklarer mordsager.

Baggrund

Camilla Läckberg er født i 1974 i den lille by Fjällbacka på den svenske vestkyst. Selvsamme by, hvor hun også har valgt at lade sine krimier foregå. Det var et strengt og meget religiøst miljø, hvor det var vigtigt ikke at træde ved siden af. Läckberg siger selv, at begreberne skyld og skam derfor går igen i mange af hendes bøger.

Lige fra barnsben har hun skrevet meget, især dystre og bloddryppende historier. Hun endte dog med at tage en uddannelse som civiløkonom og arbejdede nogle år inden drømmen om at blive forfatter blev til virkelighed.

Forfatteren og politibetjenten

I 2003 bed et forlag på og antog krimien Isprinsessen, og det skulle vise sig at være en rigtig god idé! Succesen kom øjeblikkelig og krimien blev årets bedst solgte i Sverige.

I serien, som foreløbig tæller ni bøger, er hovedpersonerne forfatteren Erica Falck og politibetjenten Patrick Hedström. De mødes i den første bog, da Ericas barndomsveninde Alexandra bliver myrdet og sød musik opstår mellem hovedpersonerne. Läckbergs krimier falder under den lidt nedladende betegnelse femi-krimi, hvor vi ikke bare hører om politiets arbejde, men også kommer indenfor i privaten. Netop udviklingen i forholdet mellem Erica og Patrick er et vigtigt element i bøgerne.

Det lille samfunds skyggesider

På overfladen er Fjällbacka det rene svenske idyl, men som serien skrider frem begås talrige mord i den lille skærgårdsby.

Camilla Läckberg siger selv: ”Det er helt klart, at en lille by fungerer fantastisk som ramme for en krimi. I en lille by kan du ikke slippe væk, alle er så tæt på hinanden, at det faktisk må gå galt på et eller andet tidspunkt. I en lille by er der altid noget, folk skjuler for hinanden, fordi alle holder øje med alle.”

Camilla Läckberg har fire børn, har været gift to gange og bor nu i byen Enskede lidt syd for Stockholm.

3. januar 2017

Bøger af samme forfatter