Anbefaling

Dunungen

Af Selma Lagerlöf
Forside fra bogen Dunungen
I 2015 udgav Gyldendal to nyoversatte fortællinger af den svenske forfatter Selma Lagerlöf, nemlig Dunungen og Tøsen fra Stormyrhuset. Begge fortællinger handler om kærlighed, ordentlighed og om at turde at følge sit hjerte.

Dunungen

Dunungen blev oprindelig skrevet i 1894. I fortællingen følger vi den lille og forsagte bagerdatter Dunungen, der bliver forlovet med den pralende borgmestersøn Marius. Marius og hans familie har planer med Dunungen, hun skal bløde den rige onkel Teodor op, så han gør Marius til arving.

Det går dog ikke helt som planlagt, da onklen forelsker sig i Dunungen og hun også mærker den rislende forelskelse, da onklen stryger hende over håret.

Hvad der sker herefter, skal dog ikke afsløres…

Tøsen fra Stormyrhuset

I 1908 udkom den anden fortælling; Tøsen fra Stormyrhuset. Den handler om husmandsdatteren Helga, der kommer galt af sted og bliver gravid med en gift gårdmand. Han benægter dog at være faren, og da han i retten vil sværge på Bibelens ord, forhindrer Helga ham i det. Dette gør, at hun opnår stor anseelse på egnen.

Hun kommer i huset på en fin gård, hvor hele familien, inklusiv sønnen Gudmund, glædes over hendes arbejde og væsen. Da Gudmund bliver forlovet med en storbondes datter, Hildur, må de dog afskedige Helga, da Hildur ikke tåler Helgas tilstedeværelse.

Men Gudmund har svært ved at slå Helga ud af hovedet, men Helga er jo ikke sådan en man kan gifte sig med, eller er hun?

Menneskets svagheder og dannelse

Selma Lagerlöf havde en tro på det gode i mennesker. Hun beskriver alle vore svagheder: Egoisme, selvgodhed og ubarmhjertighed, men hendes litteratur bærer også altid præg af menneskets sunde kerne og hjertets dannelse.

Ofte er det kvinderne, der bærer dyderne. Også i disse historier. Både Helga og Dunungen vokser fra at være sky og underdanige til at være forbilleder på ordentlighed og dannelse. Og begge formår at overvinde sociale kløfter.

I beskrivelsen kan fortællingerne komme til at fremstå naive, men tag ikke fejl. Lagerlöfs fortællestil er blændende smuk og hendes indsigt i menneskets væsen stor.

Find Dunungen her

Find Tøsen fra Stormyrhuset her

4. januar 2017

Læs bogen