Anbefaling

Min farmors hus

Af C.E. Soya
Forside fra bogen Min farmors hus
Min farmors hus er skrevet af C. E. Soya i 1943 og er blevet en klassiker inden for fænomenet barndomsskildringer.

Den 5-årige Søren

Den foregår omkring år 1900 og handler om den 5-årige dreng Søren, også kaldet Sørmand. Romanen begynder med at Søren bliver vækket af sin barnepige midt om natten, fordi han skal hen til sin farmor. Sørens mor er på tragisk vis død samme nat og Sørens farmor har indvilliget i at lade ham bo hos hende på ubestemt tid. Hun ejer en lejlighedsblok i et af Københavns fineste kvarterer og bor selv i den største af lejlighederne.

En skrap madam

Det bliver hurtigt klart for læseren at Sørens farmor er en dame, som har sine meninger om hvordan tingene bør være. Utallige husholdersker er blevet udskiftet gennem årene og når der bliver ansat nye, så skal de være unge, da de så skal have mindre i løn. Hun sidder således hårdt på pengekassen og det er af største vigtighed for hende, at den velstand hun har skabt gennem årene, forbliver intakt.

Med et barns øjne

Farmorens hjem og alt hvad der foregår her, bliver skildret gennem den 5-årige Sørens øjne. Og da han er et barn, som tænker meget over tingene, så får vi et godt billede af hvordan det er at være barn på denne tid og i denne samfundsklasse. Han er ligeså forkælet som han er fræk, og med hjælp fra den voksne Sørens refleksioner, får vi løftet sløret for, hvorfor han opfører sig som han gør.

En finurlig fortælling

Selvom romanen rummer både død og sorg, så er den også i høj grad humoristisk. Og tåkrummende. Og langt ude. Jeg blev personligt temmelig irriteret på Søren undervejs i bogen. Men efter at have læst den til ende har jeg alligevel tilgivet ham igen. For en ting han dog formår, det er at være ærlig og at vedkende sig sine synder og forbudte tanker. Og det kan såmænd være helt befriende.

God fornøjelse med bogen og god tur tilbage til en svunden tid.

23. august 2017

Læs bogen