Anbefaling

Knivens æg

Af Abraham Verghese
Forside fra bogen Knivens æg
Knivens æg er stor og dramatisk beretning om tvillingerne Marion og Shiva. Den foregår i Indien, Etiopien og USA, og over flere årtier.

Forfatteren Abraham Verghese er født og opvokset i Etiopien, uddannet læge i Indien og bor nu i USA.

En dramatisk fødsel

Romanen foregår på tre kontinenter: I Indien, Etiopien og USA, og over flere årtier. Optakten til fortællingen er den indiske nonne og sygeplejerske, søster Marys rejse til Afrika, hvor hun første gang møder lægen Thomas Stone. De kommer begge til at arbejde på det samme missionshospital i Etiopien og syv år senere bliver han far til hendes tvillingesønner.

Uheldigvis har hverken Thomas Stone eller andre kendskab til hendes graviditet, og hun dør under en meget dramatisk fødsel. Stone flygter til USA umiddelbart efter fødslen, og to af hospitalets andre læger påtager sig forældrerollen for de to brødre.

Tvillingebrødrene skilles… og forenes

Forfatteren fortæller farverigt om tvillingernes barndom og ungdom i Etiopien og om uroen i det afrikanske land. Det kommer til et brud mellem de to brødre, da de begge forelsker sig i den samme pige, og da Marion samtidig bliver anklaget for medvirken i en flykapring, må han flygte til USA.

Det er en fantastisk historie, hvor man følger tvillingernes kamp for at genfinde sig selv, deres forsvundne far og ikke mindst hinanden. De to brødre forenes på en måde, jeg ikke skal røbe her, men bogens slutning er dramatisk og nervepirrende spændende.

Forfatteren beskriver på den ene side for eksempel blomster og træer omkring hospitalet så farverigt, at jeg både ser og dufter dem, og på den anden side beretter han om hændelser, som for mig virker helt usandsynlige. Men denne dobbelthed, sammen med en spændende og eventyrlig baggrund for historien, holdt mig fanget og godt underholdt gennem hele romanen.

God læselyst.

29. november 2017

Læs bogen