Forfatterportræt

Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst er en meget alsidig forfatter. Hun har skrevet romaner for både unge og voksne, biografier og debatbøger. Hendes seneste bøger befinder sig i krydsfeltet mellem samfundsskildringer og det elementært spændende.

Arveligt belastet

Hanne-Vibeke Holst er datter af to skrivende forældre. Moderen var Kirsten Holst, en populær krimiforfatter. Hendes far var forfatteren Knud Holst, der kæmpede hårdt for sin litterære anerkendelse. I 2013 udgav hun romanen Knud, den store, der handler om faderen og hendes problematiske forhold til ham.

Men allerede i 1999 havde Hanne-Vibeke Holst beskæftiget sig med familiens historie, da udgav hun nemlig den meget underholdende biografi, Min mosters migræne. I den beskriver hun 100 års kvindehistorie med baggrund i sin egen families historie.

Journalist og forfatter

Hanne-Vibeke Holst er født i 1959 og voksede op i Løkken sammen med to søstre. Hun er uddannet journalist i 1984, og har blandt andet været ansat på Berlingske Tidende og ugebladet Søndags B.T. Allerede som 21-årig debuterede hun med ungdomsromanen Hejsa Majsa.

Hanne-Vibeke Holst giftede sig i 1984 med kabinetschef Laurs Nørlund og sammen med ham boede hun nogle år i blandt andet Bruxelles og Moskva. I denne periode fik hun to børn, arbejdede freelance og skrev hjem til danske aviser. Hun skrev også tre bøger i en ungdomsserie.

I 90’erne skrev hun romantrilogien om TV-journalisten Therese, som lig forfatteren selv, i en periode boede i Moskva.

Hanne-Vibeke Holst er i dag gift med filmfotograf Morten Bruus, som hun har en søn med.

Det store læsergennembrud

Det helt store læsergennembrud kom med romanen Kronprinsessen fra 2002. Her skriver Hanne-Vibeke Holst ikke længere med selvbiografisk islæt, men skriver den store samtidsroman om kvinder, kærlighed og magt. Den og de to efterfølgere, Kongemordet og Dronningeofret, er alle velskrevne, underholdende og foregår i et hæsblæsende tempo, der gør det svært at lægge dem fra sig.

Hanne-Vibeke Holst sidste roman, Som pesten, handler om udbruddet af en verdensomspændende epidemi. En vedkommende og underholdende bog, hvor forfatteren holder læseren fanget til sidste side.

Hanne-Vibeke Holst er også foredragsholder og samfundsdebattør og har skrevet flere faglige bøger samt tekster til teater og tv. Hendes popularitet er dokumenteret gennem de mange priser hun har modtaget, for eksempel fik hun i 2008 De Gyldne Laurbær for Dronningeofret.

13. marts 2018

Bøger af samme forfatter