Forfatterportræt

Marian Keyes

Silhuet af Marian Keyes
Omdrejningspunktet i Marian Keyes’ romaner er kærlighed, humor og personlige problemer. Hun er en populær chicklit-forfatter, der sætter irske, engelske og amerikanske kvinders liv under lup. Hun blander altid smerten med humor, så den er lidt lettere at bære.

Marian Keyes er født i Limerick i Irland i 1963 og er en ud af fire søskende. En lille familie i forhold til irsk standard, som hun selv siger.

I sine tyvere tog Marian Keyes fra Irland til London og arbejdede og læste jura, men fremfor alt levede hun det vilde liv på byens pubber. Livsstilen udviklede sig til alkoholmisbrug og da hun var 30 mistede hun grebet og forsøgte at begå selvmord.

Mor til irsk chicklit

Selvmordet mislykkedes, men førte til et ophold på en afvænningsklinik, som igen førte til selvindsigt. Siden da har hun skrevet om kvinders liv, fiktive kvinder, men ofte med erfaringer lig hendes egne. Først klummer og så bøger hvis lette humoristiske stil gjorde Keyes til en af chicklit-genrens pionerer.

Mange læsere vil kunne relatere til hendes karakterer. Selv om de ofte lever i mode- eller medieverdenen i de store byer, er de også udfordret af almindelige hverdagsproblemer med kolleger, kærlighed, ernæring og påklædning.

Fra bobler og lipgloss til skam og vold

Trods sin besættelse af sko, makeup og lækkert tøj og insisteren på værdien af dette, skoser Keyes overforbrug og damebladskultur. Hun elsker glitter og glasur, men håner samtidig åndløse cupcakes, hvis de er påskud til at få kvinderne tilbage til køkkenet.  

Skam og lavt selvværd er en del af den irske folkesjæl, mener Keyes. Ikke mindst for landets kvinder, som må skamme sig over blot at være hunkøn. Især hvis de som forfatteren selv er lidt på tværs eller har deres egne meninger. Hendes romaner er modvægt til dette, latter gør smerten til at bære, mener hun.

Marian Keyes for begyndere

Klummesamlingen Under dynen et godt sted at starte, hvis man vil lære personen Keyes at kende. Her er hovedpersonen hende selv og hun er, i bedste chicklit-stil, ikke for fin til at tale om sin depression, alkoholisme og manglende selvværd. I en humoristisk selvironisk tone, naturligvis.

Marian Keyes debuterede med romanen Vandmelon i 1995. I 2001 fik hun sit internationale gennembrud med Sushi for begyndere, som foregår på en damebladsredaktion i Dublin. I Walsh-serien, møder vi fem irske søstre, én i hver bog med hver deres delvis dysfunktionelle tilgang til livet.

Hvis du er til forfattere som Helen Fielding, Candace Bushnell, Sophie Kinsella og Lauren Weisberger, og ikke gider snakke om indholdet i dametasker, men alligevel ikke kan lade være, vil Marian Keyes måske også falde i din smag.

31. juli 2019

Bøger af samme forfatter