Anbefaling

Der der

Af Tommy Orange
Forside fra bogen Der der
”Der der” er en fascinerende og fængslende roman om nutidens amerikanske storbyindianere. Det er ikke en feel-good roman, men en velskrevet fortælling om en række indianerne, som lever i og omkring byen Oakland i Californien.

Indiansk powwow

Personerne har ikke umiddelbart meget til fælles, men efterhånden som handlingen skrider frem, væves deres skæbner alligevel sammen. Det er for eksempel ikke dem alle, der er særligt opmærksomme på deres indianske baggrund, men alle planlægger alligevel at deltage i årets powwow.

Powwow er en traditionel indiansk fest, som hylder den indianske kultur. Medlemmer fra mange stammer mødes og danser i traditionelle dragter akkompagneret af trommeslagere. Nogle har danset eller spillet i mange år, andre skal med for første gang. Det er desværre ikke alle, der kommer bare for at hygge sig og møde gamle venner!

Alcatraz som fristad

Bogens personer er både unge og gamle, og flere af de ældre har en erindring om en sommer, hvor de boede på den tidligere fængsels-ø Alcatraz. Øen blev besat af indianere, som ville oprette en ”fristad”, hvilket desværre ikke lykkedes. Jeg besøgte selv øen sidste år, hvor jeg med interesse læste om begivenheden, så jeg synes, det er sjovt efterfølgende at høre den omtalt i romanen her.

Forfatteren Tommy Orange

Tommy Orange er, som flere af sine romanpersoner, halvt indianer og halvt hvid. Det lå ikke i kortene, at han skulle være forfatter, han klarede sig dårligt i skolen, men han kom på et tidspunkt til at arbejde på et center for indiansk kultur. Mens han arbejdede der, blev hans interesse for indiansk kultur vakt og han begyndte at skrive på romanen, som var seks år undervejs. Bogen er hans debutroman og strøg til tops på bestsellerlisterne, da den udkom.

Efternavnet Orange er typisk for de navne ”de hvide” gav indianerne, da de kolonialiserede USA i 1600-tallet.

6. september 2019

Læs bogen