Forfatterportræt

Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung
I Jesper Wung-Sungs mange bøger går hverdagsrealisme hånd i hånd med rablende humor, surrealisme og poesi. En stor del af forfatterskabet handler om forskellige faser af mandens liv, især drengelivet, puberteten og det tidlige voksenliv.

Drengen fra Marstal

Wung-Sung er født i 1971 i Marstal på Ærø. Familien flyttede til USA, da han var 7 år og vendte tilbage til Marstal, da han var 10. Det fortæller han om i erindringsbogen Lynkineser. Wung-Sung studerede litteratur, engelsk og dansk på Københavns Universitet, men fuldendte ikke sin uddannelse, inden han blev forfatter på fuld tid.

Mandeliv fra vugge til grav

Livet i Marstal og den sydfynske provins præger en del af forfatterskabet. I 1998 udkom hans debut, novellesamlingen To ryk og en aflevering. Det er hverdagsrealistiske noveller fra en havneby i provinsen og handler om drenge og mænd i forskellige aldre.

Meget af Jesper Wung-Sungs forfatterskab handler om drengeliv og pubertet. Men bøgerne er alligevel meget forskellige. Fra den sorte humor i novellesamlingen Trælår til den rørende kærlighedsroman En-to-tre-Nu! om Jeppe, der skal håndtere, at hans kæreste får kræft.

I voksenromanen ”Men” skildres to gamle venner, der er fremmedgjorte og trækkes ned i sumpen af deres valg i tilværelsen. Både humor, mismod, drømme og vold præger forfatterskabet, ligesom identitet, ensomhed og kærlighed er temaer, der går igen. Wung-Sung er en udpræget mandeskildrer, og forfatterskabet er en beskrivelse af manden fra vugge til grav.

Litteratur for alle

Jesper Wung-Sung har i et interview sagt: Bøger skal ikke være hyggelige, de skal være gode! Mange af hans historier er barske, og aggressionerne slippes løs. Han vil helst ikke dele sine bøger op i børne- og ungdomslitteratur. Han mener ikke, man skal tilpasse litteraturen, så den passer til børn. På den måde kan man komme til at udgive halvdårlig litteratur.

En anden gren

Indtil 2017 var Jesper Wung-Sung kendt for sine børne- og ungdomsbøger, men romanen En anden gren blev det store litterære gennembrud for den voksne læser. Den biografiske roman om hans kinesiske oldefar og danske oldemor handler både om kærlighed fra en uventet kant og om at forblive fremmed. Wung-Sung viser også, at han ikke kun kan skrive om mænd, da portrættet af hans oldemor Ingeborg er meget fint.

En anden gren er blevet kaldt et mesterværk og skal nu også snart filmatiseres. I 2017 fik romanen De Gyldne Laurbær. Ideen til at skrive bogen var undervejs i mange år. Men Wung-Sung har forklaret, at han først skulle modnes som forfatter og menneske for at kunne fortælle historien på den rigtige måde.

Er du blevet mere nysgerrig på Wung-Sung, så find hans bøger her. 

6. september 2019

Bøger af samme forfatter