Forfatterportræt

Margaret Atwood

Silhuet af Margaret Atwood
Margaret Atwood er en af Canadas helt store forfattere. I 2017 blev hendes roman Tjenerindens fortælling omsat til TV-serien ”The Handmaid´s Tale”. Samme år blev også romanen Alias Grace filmatiseret. Serierne har nået et enormt publikum, og de har givet hendes forfatterskab fornyet opmærksomhed.

Et videbegærligt naturbarn

Margaret Atwood er født i Ottawa i 1939. Hun er opvokset i den canadiske vildmark, fordi hendes far forskede i skovens insekter.

De første år blev hun hjemmeskolet. Hun læste alt, hvad hun kunne støve op af litteratur. Både romaner og videnskabelige artikler. Når hun ikke læste, legede hun i skoven med sin bror.

Senere kom hun i skole, og som ung studerede hun både filosofi og litteratur.

Hun debuterede som forfatter i 1964, og er stadig en særdeles aktiv skribent.

Hvorfor skal man læse Margaret Atwood?

Det skal man først og fremmest, fordi hendes romaner simpelthen er elementært spændende.

Dernæst er både hendes nyere og ældre værker uhyggeligt aktuelle. Atwood fremskriver verdener, der viser hvordan liv og samfund kan forme sig oven på klimaforandringer, miljøkatastrofer og andre menneskeskabte problemer. Selvom det er alvorlige temaer hun tager under behandling, er der både håb og humor i hendes bøger.

Man mærker i alle forfatterens værker, at hun er dybt interesseret i menneskers liv og færden. Hendes hovedpersoner er ofte kvinder, og de skildres med alle de nuancer og facetter et menneske har.

Hvor skal man starte?

Jeg vil anbefale, at læseren starter med Tjenerindens fortælling. Romanen udkom i 1985, og opfattes i dag som en moderne klassiker.

Handlingen udspiller sig i USA i en nær fremtid. Et religiøst og totalitært styre har overtaget magten. Mennesket lever i et skarpt opdelt samfundshierarki.

De få kvinder der er frugtbare, er gjort til samfundets tjenerinder, som skal sikre menneskets overlevelse. Alle holder øje med alle. Træder man ved siden af, er man dødsens.

Dedikerede fans har ventet på en efterfølger til Tjenerindens fortælling i mere end tre årtier. Efteråret 2019 udkommer den på engelsk og umiddelbart efter på dansk. Titlen kender jeg endnu ikke – men jeg er sikker på, at vi kan glæde os!

6. september 2019

Bøger af samme forfatter