Anbefaling

Ser du månen, Daniel

Af Puk Damsgård Andersen
Forside fra bogen Ser du månen, Daniel
I 2013 bliver den danske freelancefotograf Daniel Rye taget til fange i Syrien af terrororganisationen Islamisk Stat. Han er blot 24 år gammel, og ender med at sidde fængslet i 398 dage. I Ser du månen, Daniel får man den virkelige historie om Daniel Ryes vej tilbage til friheden, og ikke mindst et indblik i den brutalitet og håbløshed, som prægede hans tilfangetagen.

Fra superatlet til fotograf i Syrien

Inden Daniel valgte at fokusere på fotografering, og i sidste ende rejse til Syrien, var han en af Danmarks bedste gymnaster. Men drømmen om elitegymnastik brast, da han fik en slem knæskade, som satte en stopper for hans karriere. Dette åbnede op for en anden af Daniels interesser, nemlig fotografering. Der skulle ikke gå mange år, før han var på vej mod Syrien for at dokumentere hverdagen for almindelige mennesker under borgerkrigen.

Når virkeligheden overgår fantasien

I Ser du månen, Daniel beskriver Puk Damsgård nøgternt den barske hverdag og den tortur, som Daniel bliver udsat for i fangeskab hos Islamisk Stat. Alt bliver fortalt som det skete, og heldigvis holder Puk Damsgård sig fra at dvæle i detaljerne, da det slet ikke er nødvendigt. Det står nemlig hurtigt klart, at hvad Daniel går igennem overgår fantasien. Det er ubarmhjertigt, men gribende at læse om.

En kvinde i Mellemøsten

Journalist og forfatter Puk Damsgård er måske mest kendt som DR's korrespondent i Mellemøsten. Hun har i flere år rapporteret fra nogle af verdens største brændpunkter, og særligt borgerkrigene i Syrien og Irak har haft hendes fokus. Dette kan også ses i hendes forfatterskab, hvor mange af bøgerne er dokumentariske personskildringer fra disse krigshærgede lande.

Ser du månen, Daniel er en utrolig fortælling om mod, venskab, håb og fortvivlelse. Et vidnesbyrd om hvad vi mennesker kan finde på at gøre mod hinanden, og samtidig hvad vi er i stand til for at overleve.

Puk Damsgård modtog i 2015 Cavlingprisen for denne bog og for sit arbejde som journalist i Mellemøsten. Bogen er også blevet filmatiseret af Niels Arden Oplev og havde dansk biografpremiere i august 2019.

10. september 2019

Læs bogen