Anbefaling

Gensyn med hippieruten

Af Thomas Ubbesen
Forside fra bogen Gensyn med hippieruten
Rejsen begynder ved Gammel Køge landevej, hvor den nu over 60-årige forfatter stiller sig og rækker tomlen ud. Med sig har han et papskilt med ordet INDIA. I hans rygsæk ligger dagbogen, som han skrev på rejsen for 40 år siden. Den komplette rutebeskrivelse. Det er den rute han vil følge nu igen.

Ned gennem Europa, over Balkan og Tyrkiet til Persien, Himalaya og Indien. Stadig i 1978 flød en strøm af unge mennesker østover i søgen efter det ukendte og især sig selv. I en sky af stoffer, musik og spiritualitet. Thomas Ubbesen var 21, tog hjemmefra og blev opslugt af denne ”kæmpemæssige flipper-folkevandring.”

Alene i verden

Dengang var han i sagens natur alene i verden og uden kontakt til velfærdslandet og familien andet end et muligt brev, sendt poste-restante hjemmefra. Denne gang er isolationen selvvalgt. Mobilen er slukket og der skal ikke åbnes e-mails. På den måde giver også denne rejse rum til eksistentielle overvejelser.

Tiden, tankerne og stederne i relief

Bogens kapitler følger rejseruten, men skifter mellem dengang og i dag. 1977-78 og 2017-18.

Der er en særlig fascination ved skiftet mellem fortid og nutid. Som for eksempel i denne sætning, hvor datidens naive romantisering kommer til udtryk: ”Gennem Shahens rige til rutens første afgørende stop: drømmelandet i Hindu Kush-bjergene, Afghanistan.”

I dag har navne som Peshawar, Kandahar, Islamabad en anden klang. For ikke at tale om Kosovo og Pristina, som dengang lå i et østland, der hed Jugoslavien. Men dengang som nu gemmer sig rigtige mennesker bag navnene fra tv-avisen og dem møder Thomas Ubbesen og taler med undervejs.

Gensynet med de tidligere så eksotiske steder kalder også på refleksion, ikke mindst om verden i dag. Trods ondskab og armod er bogen alligevel sært opløftende, humoristisk og fuld af den musik, som i dag er den samme som Ubbesen medbragte på kassettebånd den første gang.

30. oktober 2019

Læs bogen