Forfatterportræt

John Steinbeck

John Steinbeck
Stor amerikansk forfatter med øje for de svageste.

Når man først har fået litteraturen ind i sin verden, begynder de store navne at spøge. De dukker op igen og igen. Dels fordi man kan læse dem igen og igen, men også fordi de har givet inspiration til andre.

Selv drømmer jeg om at se byen Salinas i Californien. Det er den by som John Steinbeck blev født i og altid vendte tilbage til. Bare for at gå i hans fodspor og se alt det han skrev om.

Hans baggrund

John Steinbeck blev født i 1902. Hans far var tysk amerikaner og hans mor var af nordisk herkomst. Han fik en solid skolegang, som bragte ham til Stanford Universitet, men han tog aldrig nogen eksamen. Han vidste, han var skabt til at skrive, så han skrev flittigt til universitetets litterære magasin.

Steinbeck forsøgte sig også med journalistik hos diverse aviser, men uden større succes, da man mente han var for stemningsfuld og for lidt faktuel. Det er netop her kimen til hans forfatterskab ligger. Det stemningsfulde.

Det stemningsfulde

En af de første bøger han skrev var De himmelske græsgange. Den solgte under 1.000 eksemplarer, men var senere en af de tungtvejende grunde til, at han fik Nobelprisen i 1962. Forfatterportræt: John Steinbeck

Hans første store succes var, da han begyndte at skrive om de mexicanske daglejere, som levede et herligt driverliv, hvor dagen gik med at slikke solskin og finde noget at spise og ikke mindst at drikke. Dagdriverbanden blev en kæmpe succes, som gjorde ham økonomisk i stand til at skrive om dem, som var hans store passion.

Passionen

De fattige amerikanere Hans passion var de fattige amerikanere, som især under den store depression, levede under usle vilkår og for hvem den amerikanske drøm forblev en drøm. Som altid bruger Steinbeck henvisninger til Bibelen og Shakespeare. Læs Mus og mænd, så ser du hvordan.

Mus og mænd var også optakten til hans mesterværk, Vredens druer, der er blevet kaldt den mest perfekte proletarroman i USA. Et stort opgør med den samfundsudvikling, som førte til at millioner af farmerfamilier blev forarmede og forvandlet til et omrejsende proletariat.

Bibelen og Kain og Abelmotivet

Hans næste store hovedværk er Øst for Paradis. Kain og Abel-motivet fra Bibelen er hovedtemaet gennem romanen om to familiers liv i Californien Om litteratur 18 fra 1860 til 1920, personificeret gennem de to brødre Adam og Calep. Under stærk indflydelse af deres far og mor, må de vælge hver deres liv.

John Steinbeck døde 1968, 66 år gammel, men efterlod et forfatterskab som står den dag i dag. Læs hans bøger og du forstår hvorfor. 

24. juli 2020

Bøger af samme forfatter