Anbefaling

Opkald fra Mælkevejen

Af Bjørn Poulsen
Forside fra bogen Opkald fra Mælkevejen
Billedhuggeren Bjørn Poulsen havde en barndom, som det er de færreste forundt at opleve. Så særegen, at han i en alder af 60 år har beriget os med en overklassefortælling om svigt, skizofreni og ensomhed. Alligevel er der ingen bitterhed at spore i Bjørns lavmælte historie.

En barndom på tyve hoteller

Moren kom af en svensk adelsfamilie, og penge var der rigeligt af. Da moren på et tidspunkt på grund af sin psykiske sygdom opgiver at holde hjemmet i Virum nord for København, flytter Bjørn og hans søster med moren på hotel.

Her er room service, og maden indtages i restauranten. Moren ligger i sengen det meste af tiden, og det er op til Bjørn selv at komme i skole. Eller lade være. De flytter jævnligt, og familien når at bo på tyve hoteller samt et nonnekloster.

Skrap kost på kostskolen

Bjørn trækker sig ind i sig selv, studerer krigshistorie og udfører slag med legetøjssoldater på hotellets gulvtæpper. På et tidspunkt sender moren Bjørn på Herlufsholm Kostskole. Det bliver en række barske år med hård mobning, hvor han er nederst i hierarkiet. Ingen griber ind, og selv lærerne er mod ham. Ensomheden er enorm.

Fra plejehjemmet

Faren er fuldstændig fraværende, fysisk som følelsesmæssigt og optræder næsten ikke i bogen. Bjørns forhold til sin mor er til gengæld fuld af tilgivelse. I de dele af historien, der foregår i nutiden, besøger Bjørn sin mor på forskellige anstalter og plejehjem.

De fører længere samtaler, hvor moren søger hans tilgivelse. Den får hun, og det er tydeligt, at Bjørn Poulsen oprigtigt og med barndommen på afstand kan tilgive og omfavne med omsorg.

Ikke et offer

Denne usædvanlige historie om omsorgssvigt foregår på luksushoteller uden vold og misbrug. Tværtimod har Bjørn Poulsen fået en klassisk dannelse med i bagagen og har skabt sig en karriere som succesfuld billedhugger. Lyt til en ærlig og rå fortælling fortalt af en nøgtern og tilgivende stemme, der ikke ser sig selv som offer.

25. marts 2021

Læs bogen