Forfatterportræt

Paul Auster

Paul Auster
Paul Auster er én af de mest læste amerikanske forfattere i Danmark. Så læst er han her, at romanen Illusionernes bog fra 2002, blev udsendt på dansk, før den kom på gaden i USA.

En traditionel amerikansk baggrund

Det lå ikke i kortene, at han skulle blive en kendt forfatter. Som dreng passede han sin skole, dyrkede sport og tog på sommerlejr som de fleste andre unge gjorde på den tid. Efter high school rejste han til Europa, hvor han flakkede rundt, og det var på denne tur, at lysten til at skrive opstod.

Det førte til, at han begyndte på det ansete universitet Colombia i New York, hvor han dog straks kom i opposition til studievejlederen. Han fuldførte ikke studiet. Professorvælde og autoriteter er ikke foreneligt med Paul Auster.

Efter en lang række småjobs som kritiker, essayist og oversætter fik han sin første bog, Squeeze Play, udgivet i 1982. Herefter gik det stærkt.

New York, storbyen, er kernen i forfatterskabet

Det kan virke specielt, at han er så populær i Europa og helt specielt i Danmark, fordi hans romaner er meget amerikanske. Den amerikanske livsstil med baseball og biler. Eller måske er det netop det vi kan lide.

Storbyen New York er baggrund for utallige af hans historier. New York-trilogien er et must i hans forfatterskab. Den består af hans tre romaner By af glas, Genfærd og Det aflåste værelse. Her sniger storbyen sig ind under huden på læseren, og man kan mærke byens puls.

En af de andre store romaner, hvor New York er rammen, er Moon Palace om den unge forældreløse mand Morco Stanley Fogg. Han er tilflytter til storbyen og kommer helt ned på bunden af tilværelsen, inden han kan begynde at finde sin egen identitet.

Fortællingen om den unge mand, der kommer til storbyen, har Auster til fælles med mange andre forfattere.  Tag bare vores egen Lykke-Per af Pontoppidan eller Jørgen Stein af Jakob Paludan.

Skrivestilen

Paul Austers styrke ligger i, at han kan skrive om personlige forhold og problemer, uden at det bliver plat og nedladende over for hovedpersonen. Hans stil er megen nøgtern på en lavmælt måde, måske lidt melankolsk, men det virker vedkommende og alvorligt på den gode måde.

Paul Auster blev født 1947 i Newark, New Jersey. Han bor i dag i Brooklyn og har siden 1981 dannet par med forfatteren Siri Hustvedt.

Paul Auster er absolut et bekendtskab værd. Start med den berømte New York Trilogien.

30. september 2020

Bøger af samme forfatter