Forfatterportræt

Cormac McCarthy

Silhuet af Cormac McCarthy
Cormac McCarthy er en meget anerkendt amerikanske forfatter. Hans romaner spidder den menneskelige natur med nøgterne iagttagelser og kyniske konklusioner. Han er bestemt ikke for alle, men hans romaner rummer dybe indsigter og bjergtagende litterære oplevelser.

Et forfatterliv

Han er født 1933 i Rhode Island. Senere flyttede hans familie til Tennessee, hvor han som ung søgte ind på universitetet. Han afbrød studierne for at melde sig til det amerikanske luftvåben. Han tjente adskillige år i Alaska, hvor hans litterære interesse for alvor blev vakt.

Da han i 1965 sprang ud som forfatter, var det særligt i den regionale amerikanske genre southern gothic. Hans forfatterskab gik i mange år ubemærket hen på trods af senere anerkendelse og lovprisning.

Gennembruddet

Han fik sit gennembrud i 1992 med Grænselandstrilogien. I nyere tid er flere af hans bøger blevet filmatiseret, hvilket har været med til at udbrede kendskabet til hans bøger.

Man kan dog ikke påstå, at McCarthy soler sig i opmærksomheden. Den sky forfatter lever et tilbagetrukket liv som husforfatter ved Santa Fe Institute i Texas. Ifølge ham bør litteraturen stå for sig selv og ikke farves af hans egne tolkninger og læsernes syn på ham.

Voldens natur

Vold spiller en central rolle i hans bøger. Som i hovedværket ”Blodets meridian eller Aftenrøden i Vesten” fra 1985. En brutal og usentimental western, hvor detaljerede landskabsbeskrivelser og langstrakte filosofiske betragtninger om moral afbrydes af korte, men rædselsvækkende glimt af rå og meningsløs vold. Blodige handlinger, som McCarthy ingenlunde søger at retfærdiggøre eller forklare.

I den Pullitzer-prisvindende postapokalyptiske roman Vejen fra 2006 afsøger han ligeledes den menneskelige afgrund uden at moralisere eller forklare. For ham er brutaliteten altid meningsløs. Den eksisterer, fordi mennesker er voldelige. Kritikere har kaldt Cormac McCarthy for pessimist. Selv mener han, at døden er det centrale emne for al litteratur.

Skrivestil

McCarthy skriver nådesløst, smukt og varieret. Der er nærmest ingen grænser for, hvor detaljerede hans beskrivelser kan være, mens de i andre passager nærmer sig det abstrakte. Han kan levere nervepirrende, åndeløs spænding, såvel som nøgterne beskrivelser af afstumpede handlinger.

Han er særligt god, når han lader sine karakterer filosofere om centrale spørgsmål om liv og død. Hans logik og verdenssyn er konsekvent og grænsesøgende. Han er absolut en forfatter, man ikke glemmer. Nye læsere kan starte med den hæsblæsende roman Ikke et land for gamle mænd, bogen bag filmen af samme navn.

Cormac McCarthy døde i 2023.

20. september 2021

Bøger af samme forfatter