Forfatterportræt

P.D. James

Silhuet af P.D. James
Phyllis Dorothy James er en af Englands store krimidronninger, som nok er mest kendt for sin serie om Adam Dalgliesh fra Scotland Yard. Hun er blandt andet inspireret af Jane Austen, Dorothy L. Sayers og Graham Greene. Hun er for læsere af klassiske engelske krimier med opklaringsarbejdet i fokus.

Et langt liv

P.D. James er født i 1920 i Oxford i en middelklassefamilie. Hun forlod skolen som 16-årig for at arbejde, familien var ikke velhavende og hendes far mente ikke, at en pige behøvede en højere uddannelse.

Hun blev gift i 1941 med en feltlæge, der vendte hjem fra krigen med psykiske traumer og derfor ofte var indlagt på psykiatrisk afdeling indtil sin død i 1964. Så P.D. James måtte arbejde for at forsørge sin familie, der også bestod af to døtre. Først i en hospitalsadministration, senere ved den retsvidenskabelige afdeling for Justitsministeriet.

P.D. James blev i 1991 adlet til Baroness James of Holland Park for sin indsats som embedsmand og for sit forfatterskab. Hun var livsvarigt medlem af Overhuset. Hun døde i 2014, 94 år gammel.

Krimierne

Hun debuterede i 1962 med kriminalromanen Dæk ansigtet til, hvor den langtidsholdbare hovedperson, den intellektuelle politimand og poet Adam Dalgliesh fra Scotland Yard, fødes. Det blev til 14 bøger og adskillige filmatiseringer med Dalgliesh i hovedrollen.

P.D. James skrev også krimier med den kvindelige privatdetektiv Cordelia Gray som hovedperson. Det blev til to stykker, Det du'r piger ikke til og Min søsters vogter.

Kriminalromanerne foregår i den højere middelklasse, ofte i lukkede bureaukratiske miljøer som for eksempel hospitaler. Der er vist ingen tvivl om, at P.D. James trækker på sin viden fra arbejdslivet.

Plottene er gennemarbejdede med gode psykologiske beskrivelser. Inspirationen kommer fra de klassiske engelske forfatter som Jane Austen, Dorothy L. Sayers og Graham Greene.

Hvad der videre hændte Mr. Darcy

P.D. James har også skrevet Døden kommer til Pemberley. Det er en krimi, men også en fortsættelse til Jane Austens Stolthed og fordom, hvor hovedpersonen Elizabeth Bennett endelig bliver gift med sin Mr. Darcy. Bogen foregår på herresædet Pemberley, hvor der en mørk og stormfuld nat sker et mord. Så er scenen sat til en underholdende krimi.

Hvis du er blevet interesseret i P.D. James, kan du læse hendes erindringer, Tiden er inde. Det er dagbogsskriverier fra 1997 og 1998, men man får meget at vide om hendes barndom og liv i det hele taget, samt om forfatterskabet og hendes tanker om samfundsforhold.

1. november 2021

Bøger af samme forfatter