Forfatterportræt

Jesper Stein

Silhuet af Jesper Stein
Jesper Stein er kendt for sin barske krimiserie fra Nørrebro, med vicepolitikommissæren Axel Steen som hovedperson. Senest har han skrevet den meget personlige roman Rampen, som fortæller om hans forældres grimme skilsmisse og konsekvenserne af den for både forældrene og ham selv.

Kriminalreporter og forfatter

Jesper Stein er født i 1965 i Århus. Han voksede op i et litterært hjem, hvor hans far var gymnasielærer og anmelder ved Weekendavisen. Bøger var vigtige i familien, og Jesper Stein drømte tidligt om at blive forfatter.

Han blev uddannet journalist i 1996 og fik ansættelse ved Jyllands-Posten som rets- og kriminalreporter. Senere blev han kulturjournalist, hvor han blandt andet interviewede krimiforfattere.

2200 Noir

Han udgav sin første krimi Uro i 2012. Den foregår på Nørrebro, og hovedpersonen er vicepolitikommissæren Axel Steen. Hans personlige udfordringer er inspireret af Jesper Steins egne problemer, for hvorfor egentlig opfinde problemer når man bedre kan beskrive dem, man selv kender til? Axel Steen har problemer med misbrug, delebørn og med at indordne sig autoriteter, alt sammen noget Jesper Stein kender til.

Siden er det blevet til fem krimier mere fra Nørrebro i den anmelderroste serie, som Jesper Stein selv kalder for 2200 Noir.

Rampen

2018 var et svært år for Jesper Stein. Han var lige blevet skilt for anden gang, han havde været i alkoholbehandling, og hans mor døde. Der skulle ske noget andet, og moderens død satte ham fri til at skrive den selvbiografiske roman Rampen. I den undersøger han sine forældres baggrund, deres ægteskab og ikke mindst den grimme skilsmisse, der blev udløst af, at hans far forlod sin kone til fordel for en 33 år yngre elev.

Jesper Stein blev efter skilsmissen boende i huset på villavejen Rampen sammen med sin mor. Hun var i chok og meget bitter, og Jesper Stein skulle være hendes loyale beskytter. Hun blev grænseoverskridende over for ham i sit forbrug af piller og alkohol, og han følte en alt for stor forpligtelse til at passe på hende.

I bogen Rampen beskriver Jesper Stein både sin mors og fars problemer med alkohol, og han skriver også om sit eget alkoholmisbrug som både ung og voksen. Bogen går meget tæt på og har givetvis fungeret som en bevidstgørelse af, hvad der gik galt i forældrenes 

14. januar 2022

Bøger af samme forfatter