Anbefaling

Olive Kitteridge

Af Elizabeth Strout
Forside fra bogen Olive Kitteridge
Olive Kitteridge er pensioneret matematiklærer. Olive Kitteridge er frembusende, grov og uden hæmninger. Dertil er hun selvoptaget, utålmodig og dømmende. Så hvorfor i himlens navn skal vi læse en bog om hende?

Det skal vi, fordi Olive er mere sammensat end som så. Og det skal vi, fordi Elizabeth Strout er en mesterlig forfatter, der formår at fortælle, så man som læser kommer til at holde af besværlige Olive.

Undskyld

Olive er gift med stille og blide Henry. De bor i en lille havneby i provinsen i den nordøstlige stat Maine i USA. Hun hakker på og herser med Henry. De har sønnen Christopher, der efter en skilsmisse fra en dominerende kvinde flytter til New York og gifter sig igen. Denne gang ikke med en kvinde, der minder om mor Olive. Henry dør. Christopher flygter til New York, og mennesker omkring Olive bliver jaget bort af hendes hensynsløse bemærkninger. Undskyld er ikke et ord, Olive benytter sig af.

Enke, igen

Elizabeth Strout har skrevet to bøger om Olive. Den anden bog hedder blot Olive, igen. Selvom bøgerne er romaner, så er de sat sammen af en række afsluttede, korte historier. De fleste har Olive i hovedrollen, men en del af fortællingerne drejer sig om andre skæbner i lillebyen Crosby. Ofte har de en berøring med Olive, og alle disse skæbner danner tilsammen et nuanceret portræt af et mindre samfund i vandkanten. Olive gifter sig igen, men Jack dør også. Vi følger Olive ind i alderdommen med dens fysiske skavanker, sorgen og ensomheden.

Et kærligt portræt

Selvom Olive er grov i munden, har hun oftest også omsorg for andre. Som vi følger hende gennem et par årtier, står hendes bløde og medfølende sider mere og mere frem. Elizabeth Strout har skrevet et nuanceret og kærligt portræt af en kompleks kvinde og sendt Olive lige lukt ind i mit hjerte.

14. januar 2022

Læs bogen