Anbefaling

Huset

Af Anna Elisabeth Jessen
Forside fra bogen Huset
Huset er en kollektivroman, der foregår i et stort mediehus igennem 50 år. Opmærksomme læsere vil genkende mange af personerne fra DR, som dengang hed Danmarks Radio.

DR gennem 50 år

Anna Elisabeth Jessen har skrevet en roman fra sin gamle arbejdsplads gennem mange år. Bogen starter i 1968 og man følger en stor gruppe personer fra alle lag i huset gennem de næste 50 år. Hvert korte kapitel følger en enkelt person, hvis liv og udvikling vi så følger gennem årene.

Mange af personerne kan man genkende, for eksempel Ib, der har mange lighedspunkter med Jørn Hjorting, den nye generaldirektør Gustav, der får én til at tænke på Kenneth Plummer og Claes, der deler skæbne med journalisten Jeppe Nybroe. Ham som blev taget til fange af islamister.

Bogen foregår fra 1968 til 2018. I et mediehus er man optaget af tidens begivenheder, og vi hører som læsere både om, hvad der sker i personernes privatliv og ude i verden, og får således et fint tidsbilede.

Forfaldshistorie

Forfatteren kalder selv romanen for en forfaldshistorie. Hun mener, at DR er gået fra at være et mediehus til en koncern. Hun beskriver den store betydning, DR havde for folk, og den store kærlighed medarbejderne følte for deres arbejdsplads. Nu er det, der skulle være så fint og flot, blevet for stort.

I øvrigt siger Anna Elisabeth Jessen, at personerne i bogen ikke er skildret en-til-en. At karaktererne er inspireret af personer, hun har mødt, og også at hun har lagt noget af sig selv i personerne.

Behøver ikke insiderviden

Bogen er let at læse, med mange korte kapitler. Der er et stort persongalleri, men man behøver ikke nødvendigvis at holde styr på alle sammen.

Man behøver heller ikke at kende meget til DR for at få noget ud af bogen. Den kan læses helt for sin egen skyld.

11. februar 2022

Læs bogen