Forfatterportræt

Jenny Colgan

Silhuet af Jenny Colgan
Jenny Colgan excellerer i britisk feel good og hendes bøger er afstressende terapi, som vækker sanserne med fortryllende natur, chokolade, egnsretter og varmt brød. Opskrifter og folklore medfølger.

Kvinde i krise

Et typisk Colgan-plot begynder med at en yngre kvinde skal træffe et nødvendigt valg. Hun bor måske i en snavset storby som Birmingham eller London og lever et jævnt liv. Arbejdet er ok, men dybest set meningsløst, og måske truet af nedskæringer eller irriterende ledelsesstil.

Hvis hun har en fyr, er han sikkert fin, men vil hellere ned på pubben eller hjem til sin mor og vores hovedperson har slået sig til tåls med trummerummen, som åbenbart er livet. Men så sker der noget.

Koldt og væmmeligt bøhland

Hovedpersonen havner modvilligt i et landdistrikt eller en lille by i det skotske højland eller en ø. Tågen er klam, folk går i gummistøvler og taler mærkeligt. Men her står hun så, og skal have bogbussen op at køre, være au pair for en godsejer, eller passe en knarvorn slægtning i et uvant miljø.

De egentlige værdier

Bid for bid afdækkes det nye regnfulde levested med sine sære eksistenser, hvor tiden er gået i stå. Naturen er rå, men bjergtagende med sine Loch Ness-søer og mytiske udsigter og en frisk gennemsnitstemperatur på 12 grader. Bytøjet dur ikke. Man må klæde sig praktisk og fatter langsomt fidusen.

De kuldslåede indvånere åbner deres hjerter, det lille samfunds særheder har en forklaring og fællesskabet trumfer det tomme liv i byen. Gusten hud bliver til røde kinder og vores heltinde finder nye værdier. Blandt andet ...

Romantik og humor

Flere af bøgerne er små serier, men kan alle læses hver for sig. Colgan har en trofast læserskare, som forventer lykkelige slutninger og det kan de fortsat regne med. Engang, fortæller Colgan i et interview, legede hun med at ”dræbe nogen”, men så gik læserne bersærk.

Colgan er født i Skotland i 1972 og har boet i England, Frankrig, USA og Holland. I sine unge år skrev hun tegneserier og stand up comedy. Nu bor familien Colgan på et slot nord for Edinburgh i landets vådeste egn.

Jeg mistænker Colgan for at stå i ledtog med den skotske turistforening. Undervejs i læsningen er min længsel efter de magiske landskaber nærmest eksploderet, og jeg ved nu, at lykken findes et køligt sted i højlandet og farvandet vest for Hebriderne.

20. september 2022

Bøger af samme forfatter