Forfatterportræt

Søren Ryge Petersen

Forside fra bogen Fortællinger fra et tv-liv
Søren Ryge Petersen er kendt fra de danske tv-skærme som haveekspert og haveentusiast. Den kendte vært har også lavet tv-programmer om mennesker og rejser, og så har han skrevet bøger om nogle af de personer, han har lavet tv om. Han har også skrevet utallige indlæg i aviser og svaret på spørgsmål i brevkasser, der handler om haven.

Havemennesket

Søren Ryge er kendt for sine tv-programmer fra egen have, hvor han i direkte udsendelser har gået rundt og fortalt om haven lige nu.

I august 2020 blev den sidste episode af Søren Ryge direkte sendt og i den forbindelse udtalte Søren Ryge, der netop var blevet 75 år, at det hverken var fordi han var syg, dårlig eller slidt op. Han ville gerne stoppe med at sende live, mens han selv kunne tage beslutningen.

Han er autodidakt haveekspert og er egentlig uddannet cand. phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Han har været redaktør på Det Danske Haveselskabs blad Haven fra 1978-1990, og i 1977 startede han med at lave tv. 

Seerstorm

Han er en folkelig fortæller, der ved meget om have, natur og landbrug. Han kommer tæt på sine medmennesker og er helt nede på jorden, den som han også elsker at rode i.

Dog har han også flere gange fået seerne op i det røde felt, for eksempel da han aflivede en due for åben skærm. Det var ikke for at provokere, han ville bare vise, at aflivning af dyr både var naturligt, men også at det skulle ske humant.

Bøgerne

Selv om han mest er kendt fra haveprogrammer, så handler hans bøger primært om portrætter af almindelige mennesker, der så alligevel ikke er helt almindelige. For eksempel har han skrevet om brødrene Anders og Julius, der levede sammen på deres fædrene gård hele livet.

Han har også skrevet om fuglene i Danmark i Livet er en fugl og om sit eget tv-liv.

Baggrund

Søren Ryge er født i 1945. Han voksede op i Agtrup lidt syd for grænsen, hvor hans far var lærer på en lille skole. Han lægger ikke skjul på, at han har haft en lykkelig barndom, der var præget af det nære liv i familien.

Efter konfirmationen flyttede han hjemmefra, tog uddannelse og slog sig ned på en landejendom på Djursland, hvorfra mange af hans haveprogrammer er lavet. Han har været gift flere gange og har tre børn.

Selv om han ikke laver direkte tv mere, så er han stadig aktiv i ord og billeder.

4. november 2022

Bøger af samme forfatter