Forfatterportræt

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Silhuet af Anne-Cathrine Riebnitzsky
Anne-Cathrine Riebnitzskys baggrund er både litterær og militær. Hun skriver ofte med afsæt i eget liv og egne erfaringer. Hendes virkelighedsnære skildringer af fattige miljøer i både Danmark og Afghanistan og hendes stærke skæbnefortællinger har resulteret i mange begejstrede læsere.

Forfatter, sprogofficer og soldat

Anne-Cathrine Riebnitzsky er født i 1974 på Fyn. Hendes far var landmand, og hendes mor var skolelærer. Familielivet var svært og opvæksten præget af svigt. Allerede som stort barn begyndte Riebnitzsky at skrive om sit liv.

Hun blev færdig på forfatterskolen i 1998, og senere uddannede hun sig som sprogofficer i russisk. Hun arbejdede på ambassaden i Moskva, inden hun i 2007 blev udsendt til Afghanistan, først som soldat og siden som rådgiver for Udenrigsministeriet.

Mødet med de afghanske kvinder

Da Anne-Cathrine Riebnitzsky bliver udsendt til Afghanistan, har man ingen erfaringer med at samarbejde med de lokale kvinder i en krigszone. Riebnitzsky kommer i den sammenhæng til at gøre en markant forskel.

Hun hjælper med at igangsætte udviklingsprojekter, hvor kvinderne kan tjene deres egne penge. Hønseprojekter, sy-projekter og skønhedssaloner. Samtidig bliver kontakten med kvinderne en ny vej til efterretninger, som er afgørende for de militære operationer i kampen mod Taliban.

I Kvindernes krig fra 2010 fortæller Riebnitzsky om tiden i Afghanistan og om sine møder med de afghanske kvinder. I debutromanen Den stjålne vej fra 2012 genkender man flere af personerne og begivenhederne fra Kvindernes krig.

Barsk opvækst

Det helt store gennembrud fik hun med romanen Forbandede yngel, der bygger på hendes egen barske opvækst i en dysfunktionel familie, hvor vold, økonomisk usikkerhed og kaos var hverdagskost. Romanen vandt både De gyldne Laurbær og Politikens romankonkurrence i 2013.

Tro og eksistens og bue og pil

I sine senere værker har Riebnitzsky beskæftiget sig med temaer som tro og eksistens. Venskaber på tværs af religioner står centralt i romanen Smaragdsliberen. Efter en nærdødsoplevelse genoptager smaragdsliberen Pierre Levy, der er jøde, sit skakspil med barndomsvennen Youssef, som er muslim. Deres venskab er bundet sammen af deres interesse for skak og ædelsten og deres gensidige respekt for hinandens tro.

Anne-Cathrine Riebnitzsky har også skrevet to bøger om henholdsvis jagt med bue og pil og hendes forhold til kristendom og tro. Begge bøger indeholder oplysende fortællinger og tekster, som giver rum til refleksion.

17. november 2022

Bøger af samme forfatter