Forfatterportræt

Jane Aamund

Forside fra bogen Dengang det var sjovt
Jane Aamund var som en åben bog, det læser man i hendes bøger. Fra gennembruddet med Klinkevalsen i 1990 og senere Colorado drømme, som blev revet ned fra hylderne. Aamund var godt selskab og tiltrak alle slags mennesker og opsøgte nye oplevelser til det sidste.

Jane Aamund gik for det meste i spadseredragt og gennem hele livet holdt hun på formerne. Nogle af dem. For hun brugte samtidig begærligt af livet og delte det senere i bøger og klummer. Og altid med frisklagt læbestift.

Jane Aamund blev født i 1936 på Frederiksberg. Hun blev korrespondent i engelsk og åbnede senere sit eget pr-bureau. Men det var altid skrivningen der trak, så hun blev journalist på blandt andet Berlingeren, hvor hun sammen med sin jævnaldrende kollega og veninde Lise Nørgaard lavede damejournalistik, som visse kaldte det.

Slægterne fra land og by

Jane Aamund skrev om det som lå hende nært. I Klinkevalstrilogien handler det om farens slægt og arbejderlivet på Christianshavn. I Vesten for måne beskriver hun sin mors slægt på egnen omkring Lemvig, hvor folk var mere gudfrygtige.

Den grønne port er en erindringsroman om barndommen med de to brødre og om hendes ungdom, hvor hun kom på kant med sin far, der ikke bifaldt hendes interesse for det modsatte køn.

Kærlighed og kræft

Den hvide verden følger op med voksenårene og ikke mindst hendes mange møder med sundhedsvæsenet, allerede fra 30-årsalderen, hvor hun første gang fik kræft og blev indlagt. Som altid forstod hun at få det bedste ud af situationen, og om natten mødtes hun hemmeligt med sine medpatienter på det katolske hospital og holdt fest.

I Colorado drømme møder vi i fiktiv form igen forfatteren selv. Stormende kærlighed blev til opbrud fra familien og får hovedpersonen Ane til at blæse på normerne og følge kærligheden helt til Amerika.

Senere køber Ane hus i den vestsjællandske provins. Nøjagtig som det også skete for Aamund selv. Den historie kan man læse i Bjergsted drømme, som hun skrev på til det sidste og som udkom efter hendes død.

Lod sig aldrig nøje

Efter tre ægteskaber og det løse, levede Aamund sine sidste år som single i Vestjylland. I hendes næstsidste bog, Samtaler om natten, hører vi episodisk om hendes sidste tid i det nye hus i Nørre Nissum som alvorligt kræftsyg, men alligevel livskraftigt medlem af lokalmiljøet.

Hendes store kærlighed, amerikaneren Robert, som døde før de nåede at blive gift, sagde til hende, at hun ikke skulle lade sig nøje, og det gjorde hun heller aldrig. Hun døde i begyndelsen af 2019 på et hospice i Hvide Sande.

Jane Aamund var godt selskab og det er hendes bøger også.

24. marts 2023

Bøger af samme forfatter