Forfatterportræt

Kim Leine

Silhuet af Kim Leine
Fra Norge til Grønland. Fra medlem af Jehovas vidner til narkoman. For til sidst at skabe et liv som anerkendt forfatter af store historiske romaner og autofiktion. Det er de kendte overskrifter i Kim Leines liv.

Fugl Føniks

En gennemgående tendens i Leines liv er nye begyndelser. Skift der ofte bringer noget voldsomt med sig. Flytningen fra moren i Norge og Jehovas vidner til et liv med overgreb og traumer hos faren i København. Derefter en flytning til Nuuk, der bliver starten på nedturen og det fuldstændige kollaps. For til sidst at rejse sig fra asken som fugl Føniks og blive en af Danmarks mest anerkendte forfattere.

Kalak, selvbiografisk debut

Leine bruger virkelige hændelser i sine romaner. I hans debutroman fra 2007 Kalak, som betyder ”skide grønlænder”, hives du som læser med ind i det grimme inderste af en mand, misbrugt af sin egen far og nu på flugt fra sine traumer.

Han flytter til Nuuk sammen med sin kone og børn. Får arbejde som sygeplejerske og ender i et misbrug af stoffer og sex. Stofferne er der let adgang til som sygeplejerske på hospitalet. Han forsøger at blive rigtig grønlandsk. Men det er især de negative sider i det grønlandske liv han tager til sig.

Grønlandsk historie og familiedrama

Leines bøger er barske. I murstensromanerne Profeterne i evighedsfjorden og Rød mand/Sort mand følger man præsten Morten Falck, der tager til Grønland for at missionere, men mødes af modstand fra ikke-kristne grønlændere, sult, sygdom og danske embedsmænd der er ligeglade med deres undersåtter, grønlændere som danskere. De er velskrevet fiktion krydret med virkelige hændelser og steder.

Romanen Valdemarsdag beskriver Leines bedsteforældres familiedrama. Du tages direkte med til den skæbnesvangre handling. Mordet på Vognmand Weiche. Myrdet af Leines farfar. Du oplever dagen fra morderens perspektiv. Med tilbageblik på de begivenheder der har formet ham.

Skrivning hans nye afhængighed

Leine fik en åbenbaring under skrivningen af Kalak og fik indsigt i sin egen adfærd. Han har udtalt, at han på en måde pakkede sine traumer ind i bogen og dermed kunne lægge dem bag sig. Det blev det endegyldige farvel til misbrug og starten på en karriere som prisbelønnet forfatter. Leine har udtalt, at han oplever det at skrive som sin nye afhængighed. Han møder derfor dagligt ind på hjemmekontoret og skriver fra klokken 8 til 15.

Leine er født 1961 i Norge og bor i dag på Amager med sin familie. Ud over romaner til voksne har Leine skrevet flere børnebøger.

20. april 2023

Bøger af samme forfatter