Forfatterportræt

Sophie Kinsella

Silhuet af Sophie Kinsella
Britiske Sophie Kinsella er chick lit-forfatteren over dem alle, og hendes bøger har været med til at definere genren. Hendes shopaholic-serie og enkeltstående romaner er fyldt med komiske karakterer, romantik og ikke mindst absurde situationer og pinligheder.

Når Kinsella kørte i tog til sit kedelige job som finansjournalist i 1990’erne, læste hun underholdende bøger om kvinder, især af Mary Wesley og Joanna Trollope. Sådan ville hun også gerne skrive. Da hun var 30 havde Madeleine Wickham, som er Kinsellas rigtige navn, skrevet flere romaner i mindre muntre toner, men i 2000 strøg hun ind på bestsellerlisterne med En shopaholics hemmelige drømmeverden.

En shopaholics hemmelige drømmeverden

Under pseudonymet Sophie Kinsella gled pennen lettere og bøgerne om tvangskøberen Becky Bloomwood gik direkte i læsernes hjerter verden over.

Becky lever for stormagasiner og dyre boutiques og indkøb, mens hun er nærmest uinteresseret i sit job som finansjournalist. Senere bliver hun rådgiver om privatøkonomi i et formiddagsprogram på tv, selv om hendes egen strategi i pengesager er at gemme rykkerbrevene under sengen.

Beckys løsagtige omgang med penge plus forviklinger mellem venner, fjender, mænd og familie er fast tema gennem de ni shopaholic-bøger. Becky bliver ældre og stifter familie, men kan hun lære af sine fejl?

Sjove kække kvinder

Kinsellas bøger er et galleri af ufrivilligt morsomme, men elskelige kvinder med skrøbeligt selvværd og alternativ virkelighedsopfattelse i en verden, som ikke altid vil dem godt. Men i kraft af deres intuition, gode hensigter og hjælpsomme bipersoner kommer kvinderne oprejst igennem.

Hushjælp søges, for eksempel, handler om en dygtig og perfektionistisk topadvokat, som laver én fejl, der koster firmaet en formue. Hun gemmer sig ude på landet og bliver ansat som husholderske hos et millionærpar, der også lever i en fantasiverden. Men den eneste madret, advokaten kender, er ristet brød.

Crazy men genkendeligt

Det er sådanne skøre situationer kombineret med en vis genkendelighed, der gør Kinsella værd at læse. Hendes antiheltinder handler naivt og kan ikke konsekvensberegne og mens deres indre monologer går i selvsving krummer man tæer, og glæder sig over, at sådan ville man aldrig selv gøre. Og dog?

Kinsella er født i London i 1969 og har en mand og fire sønner. Hun har læst filosofi, politik og økonomi. Hun er meget privat om sit privatliv, men har dog røbet, at hun elsker sko, og ikke ved så meget om privatøkonomi.

10. juli 2023

Bøger af samme forfatter