Anbefaling

Vesterbrodrengen

Af Henrik Keller
Forside fra bogen Vesterbrodrengen
København fremstår i dag som en international og velstående storby. Hvilket for de fleste vel er noget positivt. Men for Henrik Keller er noget gået tabt. Født 1963 har han oplevet en by gennem 60’erne til 90’erne, der var alt andet end pæn og velreguleret, men til gengæld også fyldt med et helt andet liv end i dag.

Familien og byen

Med udgangspunkt i sin egen familiehistorie fortæller Keller i bogen Vesterbrodrengen om bydelene Vesterbro, Nørrebro og Indre By. Det er historien om en nedslidt og fattig by befolket af arbejdere, sprittere, hjemløse, prostituerede og kriminelle. Der er mange beretninger fra værtshusene og gaderne, og selv om skæbnerne kan være tragiske, fortæller Keller om dem med loyalitet, varme og humor.

En rottekonge og en marquis

Vi får anekdoter om kendte by-ansigter som Dan Turèll, Kim Larsen, Cornelis Vreeswijk og Marquis de Sade, men sjovest er det at høre om de ukendte kendte. Hvis man har haft sin gang i hovedstaden før årtusindeskiftet, er det herligt at blive mindet om rottekongen Cibrino, to meter høje Otto Sigvaldi med barnevognen og Naturmærkemanden.

Brandfælder, butiksliv og BZ’ere

Dele af de gamle brokvarterer var i særdeles dårlig stand. Lejlighederne var sundhedsfarlige, og der var også deciderede brandfælder. Overborgmester Egon Weidekamp blev ansigtet på saneringerne i 70’erne og 80’erne, der flere gange ledte til opstande som Kampen om Byggeren på Nørrebro. Nedslidte og forladte ejendomme blev besat af slumstormerne, der senere ledte til BZ-bevægelsen. Det var en turbulent tid.

Praktiserende læge

Henrik Keller blev praktiserende læge i 1992 og har arbejdet med de underste klasser i samfundet. Han er en indigneret forsvarer for deres plads i nutidens glatte og velfriserede hovedstad, som han ikke mener, de får. Men dette til trods er det et kærligt og kulørt tidsbillede, han maler af et København, der ikke længere eksisterer.

27. juli 2023

Læs bogen