Forfatterportræt

Cecelia Ahern

Silhuet af Cecelia Ahern
Cecelia Ahern er en irsk forfatter, tv-producer og manuskriptforfatter. Hun er bedst kendt for romanen og filmen PS: jeg elsker dig! Historierne er oftest romantiske og humoristiske, og magisk realisme forekommer.

Cecelia Ahern læste journalistik og kommunikation i Dublin og skrev sin første roman, da hun var 21. Hendes mor overtalte hende til at sende manuskriptet til et forlag. PS: Jeg elsker dig! blev straks en bestseller i 2004 og snart til en romantisk film om Holly, som kommer gennem sorgen over sin mands død med hjælp fra de breve, han sender til hende.

Fra følelsernes vold til en ny dag

Cecelia Aherns bøger handler om mennesker i forandring og følelsesmæssige kvaler. Hun er drevet af en fascination af overlevelseskraften hos mennesker, som har lidt store tab eller har mistet grebet, men alligevel kommer videre.

Det ender ikke nødvendigvis i fuldkommen lykke, men gennem krisen opdager personerne andre sider af sig selv og kan atter møde dagen. Det er de store eksistentielle livsomvæltninger som fylder, men også masser af underholdning, sjov og ironi.

Lidt magi og mystik

Det som især adskiller Cecelia Aherns bøger fra meget andet chicklit er den magiske realisme, som popper op flere steder. For eksempel i Dagbog fra i morgen, hvor den unge pige Tamara finder en dagbog, som viser sig at være hendes egen, men skrevet i fremtiden. Bogen hjælper Tamara i hendes sorg og ensomhed efter farens selvmord og morens demens.

Men magien stikker ikke fuldstændig af til fantasy, det er stadig bare realisme, som får et tvist.

Cecelia Ahern betegner sig selv som særligt sensitiv, hun kan føle energierne hos andre meget tydeligt.

Hvad skal man læse?

Hvis jeg selv skulle vælge min første bog af Cecelia Ahern, ville jeg tage Mit livs øjeblik om Lucy, der har det svært med virkeligheden og derfor finder det nemmere at opdigte sin egen version. Hvorfor fortælle at man er blevet fyret eller forladt, når slutresultatet alligevel er det samme? Men så bliver hun indkaldt til en alvorlig samtale. Det er selve Livet, der banker på, og Livet ved det hele.

Ahern har også skrevet et par ungdomsbøger eller YA, Young Adult. Hvis man kan lide hendes andre bøger, skal man ikke snyde sig selv for miniserien Flosset og Perfekt.

Cecelia Ahern er født i 1981 i Dublin.

13. november 2023

Bøger af samme forfatter