Forfatterportræt

Lars Kjædegaard

Silhuet af Lars Kjædegaard
Lars Kjædegaard er en dansk forfatter, der har skrevet krimier, spændingsbøger, historiske bøger og samtidsromaner i over 40 år. Han fortæller om almindelige mennesker i sine bøger, der indeholder gode personbeskrivelser og mulighed for at identificere sig med personerne.

Om Lars

Lars Kjædegaard er født i Nordjylland i 1955, men har boet det meste af sit liv i Helsingør, hvor mange af hans bøger da også foregår. Han debuterede i 1981 og har skrevet et utal af bøger siden.

Han har læst engelsk og litteraturvidenskab. Samtidig har han spillet musik hele sit liv og spiller sammen med fem andre mænd i Lars Kjædegaards orkester. De spiller en blanding af engelsk og jødisk folkemusik.

Krimierne

Lars Kjædegaard har skrevet 15 bøger i krimiserien om efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling. Den første udkom i 2011. Det er krimier med en god persontegning og gode dialoger. Der er ikke nervepirrende spænding og heller ikke bestialske beskrivelser, det er gode solide krimier i den lidt mere stille og rolige afdeling. De første to bøger i serien udkom først i 2019 og 2021, efter de fleste andre bøger i serien. De fortæller forhistorien til de andre krimier. Det er bøgerne Rige svin og Løgn i din hals. De kan med fordel læses først.

Da Lars Kjædegaard fik Helsingør Kommunes Litteraturpris, afslørede han, at han også skrev krimier under pseudonymet Grethe Lange. Nota har bogen Det sorte hus, der ligesom mange andre af forfatterens bøger foregår i Helsingør.

De andre bøger

Kjædegaard har også skrevet en trilogi fra Helsingør med sjælesørgeren Poul Helweg som hovedperson. Han har et rådgivningskontor i Helsingør med navnet Ærligt nærvær. Her kommer alle slags mennesker. Der er mange historier i de underholdende og satiriske romaner, der har et tydeligt socialt budskab. Første bog i serien hedder Montebello.

Der er også bøger, der ikke hører til i en serie. Prøv for eksempel den historiske roman Illinois, om Johannes Nielsen, der i 1857 udvandrer til Illinois. Eller Et helvedes hus, om en otte-årig dreng, der bliver kidnappet, men ikke vil hjem igen til sin voldelige far.

Lars Kjædegaard skriver i flere forskellige genrer, så mon ikke der også er en bog til dig.

1. februar 2024

Bøger af samme forfatter