Anbefaling

Hvor der er fugle

Af Maren Uthaug
Forside fra bogen Hvor der er fugle
En medrivende fortælling med dystre temaer, barske vilkår, og ødelagte liv.

Fyrpasserfamilien på revet

Romanen begynder i 1920’erne, her følger vi en fyrpasserfamilie, der lever på et afsides rev. Vi møder Johan, der elsker Hannah, men gifter sig med Marie. Marie bliver hurtigt mor til datteren Darling. Det er tydeligt, at Johan og Marie ikke har nogen større interesse i hinanden. Det eneste tidspunkt, der er en smule venlig stemning mellem de to, er mens guvernanten, danske Gudrun, bor hos dem. Det resulterer i sønnen Valdemar, der intet sprog har og tror, han er en kalv.

Guvernanten og rejsen til Amerika

Gudrun er den eneste figur i romanen, der er vellidt af alle, hun er sjov, letter stemningen og medbringer nye tanker til fyret og bliver et symbol på frihed. Gudrun er eventyrlysten og forlader fyret for at rejse til Amerika.

Datteren Darling og Johan har et incestuøst forhold, og Darling bliver gravid. Hun holder hemmeligt, hvem faderen er, overlader sønnen til sine forældre og rejser til Amerika, hvor hun mødes med Gudrun. Livet i Amerika er ikke kun guld og grønne skove, men det bliver Darlings redning væk fra fyret og får hende videre i livet.

Tre perspektiver – en historie

Historien er opdelt i tre fortællinger, det er den samme fortælling og de samme oplevelser, men vi hører dem fra tre forskellige perspektiver: Johans, Maries og Darlings. Historien udfoldes hen ad vejen, og vi bliver hele tiden præsenteret for nye vinkler på tidligere begivenheder. Tidligere generationers beslutninger og deres egne valg ligger som et tungt tæppe over dem.

En historisk skæbnefortælling

Som læser både forarges og græmmes man, efterhånden som hemmelighederne dukker op til overfladen.

Læs Hvor der er fugle, hvis du er til en velskrevet og fængslende skæbnefortælling.

1. februar 2024

Læs bogen