Forfatterportræt

Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo er primært kendt for sine romaner, der stiller skarpt på menneskesindet og det omgivende samfund, og hun har fokus på temaer som skyld, tab, kærlighed og ikke mindst det svigtede barn. Hun er en af Norges mest læste forfattere, og hendes bøger er oversat til en række sprog. Hun er født i 1942 og debuterede som forfatter i 1976.

Opvækst

Herbjørg Wassmo voksede op i det nordlige Norge. Hun drømte om at blive kunstner, men blev i stedet for lærer og arbejdede som det i 16 år, før hun blev forfatter på fuld tid.

Sproget og fantasien har altid været vigtige for hende. Som barn brugte hun det som et tilflugtssted, hvor hendes far ikke kunne nå hende med sine overgreb. Det svigtede barn er et tema i hendes forfatterskab, og det hænger meget sammen med hendes egne barndomsoplevelser.

Dog havde hun også en stor og kærlig familie, og især de stærke kvinder har betydet meget for hende, ligesom naturen i det nordnorske har det.

Dinas bog

Wassmos litterære gennembrud var med romanen Huset med den blinde glasveranda fra 1981, der siden hen blev starten på Tora-trilogien.

I Danmark er hun nok mest kendt for Dinas bog, der er første del af en serie på nu fire bøger. Den handler om kvinden Dina, der lever i det nordlige Norge i 1800-tallet. Hun var et svigtet barn, men udvikler sig til at være en stærk og magtfuld kvinde. Alle som Dina elsker forsvinder, men ved psykens hjælp slipper de døde ikke fra hende, de færdes med hende i hverdagen. Ligesom der er et flot portræt af kvinden Dina, så er der også fine beskrivelser af miljøet, tiden, naturen og menneskene omkring hende.

Disse øjeblikke

I en del af sine bøger har Wassmo inddraget materiale fra sit eget liv og sin egen slægt. En af de bøger er Disse øjeblikke, der omhandler hendes opvækst med overgreb, tidlig graviditet og ulykkeligt ægteskab.

Herbjørg Wassmos liv er blevet formet af samfundet og de vilkår, der var for unge kvinder på daværende tidspunkt. Hun blev tidligt gravid og forlod sit barn for at gå i gymnasiet i en anden by. Senere læste hun til lærer, mens sønnen voksede op hos sine bedsteforældre. I romanform serveres historien om Herbjørg Wassmos liv og vej mod en international forfatterkarriere, og den giver en forståelse for nogle af forfatterskabets vigtige og tunge tematikker som skyld, skam og svigt.

15. marts 2024

Bøger af samme forfatter