Forfatterportræt

Maria Lang

Maria Lang var en svensk forfatter, der primært er kendt for sine krimier med Christer Wijk i hovedrollen. Hun levede fra 1914-1991.

Hun anses for at være Sveriges første krimidronning. Hun havde en doktorgrad i litteratur og skrev også børnebøger, skuespil, filmmanuskripter og avisartikler. Fra 1948-1972 var hun tillige rektor for en pigeskole i Stockholm.

Hendes rigtige navn var Dagmar Maria Lange.

En natlig vandrer

Maria Lang var en produktiv forfatter med cirka en udgivelse om året i over 40 år. Hendes krimier er det, man kalder puslespilskrimier, hvor det er opklaringen af forbrydelsen, der er det vigtige. Hun var modstander af vold og syntes ikke, at det skulle udpensles i bøgerne.

Christer Wijk er kommissær og den gennemgående person i de fleste af hendes bøger. Det siges, at han var baseret på en virkelig kriminalinspektør, ligesom mange af de andre fiktive personer i bøgerne også var inspireret af virkelige personer, såsom familiemedlemmer eller anmeldere. De sidstnævnte fik ikke altid så positive karaktertræk.

Maria Lang indgår også selv i nogle af de senere bøger, nemlig som Almi Graan, der er en kvindelig krimiforfatter. Navnet er et anagram for Maria Lang.

Romanerne foregår i byen Skoga, der i virkeligheden var Maria Langs hjemby Nora. Der gik hun også gerne rundt om natten for at lade sig inspirere til nye mordgåder.

Delte vande

Maria Lang var en meget populær og banebrydende forfatter. Hendes bøger fik dog blandede anmeldelser, både på grund af den lidt svingende kvalitet, men også fordi hun skrev om erotik og kom ind på homoseksualitet, hvilket var vovet dengang i 1949, hvor hun debuterede.

Hun var en excentrisk skikkelse med en stor omgangskreds af kulturpersonligheder, og hendes fester står som at være mindeværdige og velbesøgte.

Efterhånden som nye krimiforfattere dukkede op og udviklede genren, blev hun skubbet i baggrunden, og i dag virker hun måske lidt forældet.

Men det er interessant krimikulturhistorie, og hvis man er til en hyggekrimi, så er der nok at tage af.

29. maj 2024

Bøger af samme forfatter